Criză de sânge în județul Timiș, după furtuna puternică: sunt cu 30%...

Criză de sânge în județul Timiș, după furtuna puternică: sunt cu 30% mai puțini donatori. Cum puteți face o faptă bună

0
DISTRIBUIȚI

Criză de sânge în județul Timiș, după furtuna puternică care a făcut ravagii, din data de 17 septembrie. Astfel, reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara fac apel la populație pentru donarea de sânge, numărul donatorilor scăzând cu 30% în această lună.

„Este criză de sânge, pentru că a scăzut fantastic după furtună numărul donatorilor, sunt cu 30% mai puțini donatori. Nu știu de ce, cred că oamenii au stat acasă să-și repare stricăciunile, nu s-au mai gândit că trebuie să vină să doneze sânge. Au venit mult prea puțini donatori în luna septembrie, nu-mi dau seama de ce. În august a fost cum a fost, dar în septembrie este mai rău decât în august”, a afirmat Rodica Lighezan.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara spune că, în luna septembrie, au donat sânge în jur de 60 de persoane pe zi, deși în mod normal ar fi nevoie de 90 – 100 de donatori zilnic.

„Suntem la minim cu rezervele de sânge.


Au început spitalele să lucreze și eu nu am de unde să le dau sânge. Spitalele mai au niște stocuri tampon, dar și acelea se vor goli dacă nu vom reuși să le reumplem, iar eu nu am cum. Spitalele trăiesc cumva din rezervele lor, pentru că eu le dau prea puțin, că nu am de unde”, a mai precizat Rodica Lighezan.

Pentru a colecta cât mai multe sânge, reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Timișoara au început să organizeze caravane mobile. Astfel, se deplasează la sediile unor firme din oraș și recoltează sânge de la angajați.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme.

În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donați, persoanele primesc șapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.