Deținuți de la penitenciarul din Timișoara, ajutați să devină antreprenori. Ce proiect...

Deținuți de la penitenciarul din Timișoara, ajutați să devină antreprenori. Ce proiect a câștigat instituția

0
DISTRIBUIȚI

penitenciar timisoara

Reprezentanții Penitenciarulului din Timișoara le dau o mână de ajutor deținuților care își găsesc cu greu un loc de muncă după ce sunt eliberați. Astfel, a fost lansat un proiect transfrontalier România – Serbia, în cadrul căruia 40 de deținuți din Timișoara și Pancevo (Serbia) vor învăța cum pot deveni mici producători agricoli, fiind instruiți în producerea de fructe uscate, legume și plante medicinale. De asemenea, deținuții vor primi informații și despre cum pot să-și deschidă o mică întreprindere în acest domeniu.

Proiectul se numește „O nouă șansă pentru incluziunea socială a persoanelor aflate în detenție”, valoarea acestuia fiind de 200.000 de euro, dintre care 95.000 de euro revin penitenciarului timișorean.

Georgică Alexeev, directorul Penitenciarului Timișoara, a declarat că prin intermediul acestui proiect, 20 de deținuți vor fi instruiți să devină mici producători agricoli.

“Este vorba despre un parteneriat strategic între Penitenciarul din Timișoara, Penitenciarul Pancevo din Serbia și un ONG din Timișoara – Centrul pentru Promovarea Învățării Permanente.


În proiectul pe care-l lansăm acum sunt calificați deținuți în diferite meserii. În cadrul acestui proiect este vorba despre cultivarea, recoltarea, uscarea unor legume și fructe și, nu în ultimul rând, culegerea plantelor medicinale. Putem dezvolta abilități ale unor persoane private de libertate ca mici producători agricoli. Este vorba de cursuri de calificare, de inserție socială și de șansa de a oferi un loc de muncă după eliberare. În urma finalizării acestui proiect, să sperăm cu succes, Penitenciarul Timișoara se va alege cu un utilaj, o instalație de uscare și vidare a fructelor, lucru care ne va permite atât să folosim deținuți la muncă cât și să colectăm din regiune asemenea produse”, a explicat directorul Penitenciarului Timișoara.

Daiana Huber, reprezentant al ONG-ului Centrul pentru Promovarea Învățării Permanente, a afirmat că cei 40 de deținuți implicați în proiect vor învăța și cum să devină antreprenori.

“Vrem să introducem ideea de antreprenoriat pentru persoanele aflate în detenție, antreprenoriat în mediul rural, exploatare de produse uscate, uscare de legume, fructe, plante medicinale și exploatarea unui posibil potențial pe piața locală, atât în zona Timișoarei cât și în zona Pancevo. Pentru noi este foarte important să avem comunitatea locală alături, pentru a oferi un suport persoanelor care se eliberează”, a precizat Daiana Huber.

Concret, în cele două penitenciare vor fi organizate sesiuni de instruire pentru 40 de deținuți, pentru o lună de predare teoretică și o parte practică de două luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.