Două firme de pază abonate, din 2014 încoace, la contractele cu Casa...

Două firme de pază abonate, din 2014 încoace, la contractele cu Casa de Cultură Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Serviciile de pază private au devenit, aparent, absolut necesare la evenimentele organizate de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara. Începând cu anul 2014, doar două firme au reuşit să obţină contracte din bani publici. Totul în condiţiile în care Jandarmeria, Poliţia Locală şi cea naţională sunt de asemenea prezente la astfel de manifestaţii.

Din datele oferite pentru PRESSALERT, reiese că în anii 2012 și 2013 Casa de Cultură a municipiului Timişoara nu contractat servicii de pază pentru evenimentele organizate. În schimb, din 2014 firmele SC Force şi SC Sar Security au devenit abonate la contractele de pază pentru evenimentele organizate cu bani de la bugetul local. De exemplu, în 2014, compania SC Force a încasat aproape 25.000 de lei de la Casa de Cultură pentru paza de la Ziua Națională a României, Revelion şi Rock pentru Revoluţie. Compania Sar Security a fost plătită în acelaşi an cu numai 834 de lei pentru paza de la Jazz Tm.

Sume oscilante

În 2015, SC Force SRL a oferit pază pentru Târgul de Paşti, Ziua Europei, Timfloralis şi 1 Iunie, Festivalul Artelor, Festivalul Inimilor, Ziua Timişoarei, Festivalul Rock, Festivalul de Operă şi Operetă, Ruga Timişoarei, Bega Bulevard, Revelion şi pentru Târgul de Crăciun, servicii pentru care a încasat de la bugetul local nu mai puţin de 123.489 de lei. Pentru ediţia din 2015 a Festivalului Jazz TM, Sar Security a fost remunerată cu 7.871 de lei, aproape de 10 ori mai mult decât în 2014.

2016 a fost din nou un an bun pentru SC Force, care a oferit servicii de paza în valoare totală de 71.176 de lei pentru Timfloralis, Ziua Europei, Ziua Copilului, Festivalul Artelor, Festivalul Inimilor, Ziua Timişoarei, Mehala Multiculturală, Ziua României, Târgul de Crăciun şi Rock pentru Revoluţe.


În acelaşi an, Sar Security oferea pază în valoare de 14.905 lei pentru două evenimente.

Şi anul 2017 a fost unul bogat în contracte cu primăria pentru cele două firme. SC Force a încasat de la bugetul local peste 45.000 de lei pentru paza a doar cinci evenimente, în vreme ce Sar  Security a oferit servicii de pază de doar 22.692 de lei la trei evenimente. Este interesant însă că de la an la an, sumele plătite de la bugetul local fluctuează semnificativ.

Spre exemplu, în 2015 paza de la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 1 iunie costau 6.994 de lei, în vreme ce în 2016 acelaşi serviciu era remunerat cu doar 2.880 de lei, serviciile fiind prestate în ambii ani de compania SC Force. Aceeaşi companie încasa 12.151 de lei pentru paza de la Timfloralis în 2015 şi doar 9.000 de lei pentru aceleaşi servicii în 2016, în condiţiile în care programul festivalului a fost extins față de anul precedent.

Dacă în anul 2015 serbările de Ziua României s-au desfăşurat fără servicii de pază, spre deosebire de 2014, când acestea au costat peste 10.000 de lei, firma SC Force a fost remunerată cu 11.760 de lei pentru a asigura securitatea pentru anul manifestaţiile de Ziua Naţională din 2016. Aceeaşi firmă a fost contractată, tot în 2017, şi tot în premieră, pentru a oferi pază la evenimentele organizate de Zilele Cartierelor, serviciu plătit până acum cu 1.785 de lei.

Poliția locală, testată la meciuri

Practic, din datele oferite de Casa de Cultură nu reiese modul în care au fost contractate serviciile firmelor de pază, nici modul în care sunt stabilite tarifele. Iar faptul că anumite evenimente precum serbările de Ziua Naţională se pot desfăşura şi fără pază în unii ani, pentru ca mai apoi să se contracteze servicii de pază ridică semne de întrebare asupra necesităţii acestora.

Amintim că servicii de pază oferă şi Poliţia Locală din Timişoara, care asigură, de exemplu, respectarea ordinii publice la meciurile pe care ACS Poli le joacă pe Stadionul „Dan Păltinişanu”. Eficienţa cu care poliţiştii îşi fac datoria a fost testată, în vara acestui an, de timişoreanul Cristian Brâncovan, care a reuşit să intre pe stadion cu două pistoale de jucărie ascunse la şosete, după ce poliţiştii locali de la intrare l-au verificat în grabă. Acesta a postat pe Facebook păţania petrecută la un meci al echipei menționate mai sus, iar măsurile nu au întârziat să apară: Poliţia Locală a fost sancţionată cu amendă de Gruparea Mobilă de Jandarmi din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.