Drumul din vestul țării care ar putea rivaliza cu Transfăgărășanul sau Transalpina

Drumul din vestul țării care ar putea rivaliza cu Transfăgărășanul sau Transalpina

0
DISTRIBUIȚI

La granița dintre județele Hunedoara și Gorj, în partea răsăriteană a Munților Vâlcaniului, se află o trecătoare care face legătura între Țara Hațegului și nordul Olteniei prin partea vestică a parcului național Defileul Jiului. Este Pasul Vâlcan, un drum de culme aflat la o altitudine de peste 1.600 de metri, care, în vremuri mai îndepărtate, putea fi străbătut doar pe jos sau cu calul.

Parcul Național Defileul Jiului este o arie protejată de interes național care cuprinde și orașele hunedorene Aninoasa, Petroșani și Vulcan și se întinde pe o suprafață de peste 11.000 de hectare. Peisajul cu stânci, piscuri și povârnișuri abrupte, chei și cascade, pajiști montane și păduri cu diferite specii de arbori, precum și speciile de animale sălbatice destul de rare, printre care capra neagră, pisica sălbatică sau râsul, taie respirația celor care iubesc natura și vizitează aceste locuri.

Drumurile istorice

Pasul Vâlcan este un loc încărcat de istorie, din antichitate până în timpurile moderne. Pe aici trecea un drum construit de armatele împăratului Traian pentru a ajunge la capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia, care poartă și astăzi numele cuceritorului Daciei.

Acum este folosit, până la un punct, ca drum forestier care se continuă cu o potecă. Tot pe aici se spune că ar fi trecut Mihai Viteazul în toamna anului 1600, în drumul său spre Viena, să ceară sprijinul împăratului Rudolf al II-lea pentru recucerirea teritoriilor pierdute în Ardeal. Legenda spune că în locul numit Poiana lui Mihai, calul domnitorului a căzut răpus de oboseală din cauza drumului greu, iar domnitorul a fost nevoit să-și continue drumul de jos. Și otomanii au pătruns pe aici în depresiunea Petroșaniului, în 1788, în timpul luptelor din primul război austro-turc, respingând rezistența armatei habsburgice.

Abia în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, cînd, după pacea de la Passarowitz, Oltenia a intrat sub stăpânire austriacă, s-a amenajat un drum pentru care și trăsuri. Un alt drum istoric este cel numit Drumul Neamțului, aflat în apropierea locului prin care armata română a trecut granița în Ardeal după ce România a intrat în război împotriva Austro-Ungariei în primul război mondial, suprapunându-se pe o porțiune cu Drumul lui Traian. Și astăzi se mai pot vedea urmele tranșeelor săpate de soldații români intrați în luptă pentru eliberarea Ardealului.

Un drum care rivalizează cu Transalpina și Transfăgărășanul

Aceste drumuri istorice, care ar putea deveni trasee turistice de mare atracție, sunt prea puțin cunoscute, căci n-au fost nici întreținute, nici modernizate, și sunt cunoscute doar de temerarii care se încumetă să-l străbată pe jos, cu bicicletele sau cu mașini de teren. Efortul lor e răsplătit de priveliștea care se deschide de pe culme, spre orașul Vulcan la nord și spre Târgu-Jiu la sud.

Administrația locală a început să amenajeze drumul care străbate creasta munților, având convingerea că o șosea modernă ar putea concura cu Transalpina și Transfăgărășanul. Câțiva kilometri de drum au fost deja reabilitați iar lucrările au continuat și în această vară. Modernizarea drumului este importantă atât pentru accesul la stațiunea din Pasul Vâlcan, cât și pentru dezvoltarea acesteia în următorii ani, care are în vedere și construirea castelului lui Jules Verne.

„Castelul din Carpați”, o poveste care prinde viață

Orașul Vulcan a declarat zona Pasul Vâlcan stațiune și a inițiat un proiect numit „Castelul din Carpați”, sursa de inspirație fiind romanul lui Jules Verne.


În satul de vacanță construit aici se află acum câteva zeci de cabane.

De aici pleacă o telegondolă care ajunge până la marginea orașului, iar amatorii de sporturi extreme pot escalada muntele cu ajutorul corzilor, în timp ce alți turiști mai puțin temerari se pot destinde pe terenurile de fotbal, volei și badminton, sau la mesele de ping-pong. Cum iarna se apropie, iubitorii sporturilor de iarnă sunt așteptați cu două teleschiuri, un babyschi și trei pârtii de schi, dintre care două pentru adulți și una pentru copii.

Surse foto: wikipedia.org, verticalonline.ro, zhd.ro, replicahd.ro, fotomagazin.ro, gddhd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.