Primarul Robu, contrazis de actele oficiale în scandalul porții prăbușite peste un...

Primarul Robu, contrazis de actele oficiale în scandalul porții prăbușite peste un șofer UPDATE Nu există acord tehnic din partea ISC pentru lucările de reabilitare

3
DISTRIBUIȚI

Moartea tânărului de 24 ani, care și-a găsit sfârșitul strivit de poarta de intrare în Timișoara, în timpul furtunii de ieri, scoate la iveală modul în care s-a făcut reabilitarea acestui obiectiv de către Primăria Timișoara.

Vă reamintim că în 2015, poarta de acces în oraș dinspre Lugoj a fost reabilitată de către firma Stareto SRL care a primit contractul prin încredințare directă de la muncipalitate, fiind plătită cu aproximativ 56.000 euro. Conform informațiilor furnizate atunci de Primăria Timișoara, muncitorii au demontat structura veche, au făcut intervenții pe consolele verticale, care ieri au cedat, dar și pe grinda metalică orizontală. Starero SRL este abonată la contracte cu Primăria Timișoara, printre lucrările efectuate de această companie fiind și reamenajarea sălii de consiliu local.

Am încercat să-l contactăm pe primarul Nicolae Robu pentru a discuta pe acest subiect, dar fără nicio șansă. Edilul Timișoarei a declarat de dimineață la Antena 3 că „poarta a fost înființată în perioada comunistă. Nu e construită în mandatul meu. Au fost lucrări de estetizare.


Acum doi ani s-a scris pe ea «Bine ați venit în Timișoara»”.

Chiar dacă primarul spune că au fost lucrări de estetizare, autorizația de construire nr. 1407 din 2014 spune că au fost aprobate „Lucrari de amenajare a spatiilor publice – Interventii in regim de urgenta privind «Modernizare poarta de intrare in municiliul Timisoara», conform Legii nr. 50/1991 act.art.7 alin (16)”.

Culiță Chiș, directorul Direcției Tehnice din Primăria Timișoara, a susținut că de proiect s-a ocupat Direcția Patrimoniu. Nici patronul firmei care s-a ocupat de lucrări nu a răspuns solicitărilor noastre de a-și exprima un punct de vedere. Când vom avea punctele de vedere ale acestora le vom publica.

Vă reamintim că Poliția Timiș a deschis o anchetă pentru omor din culpă în acest caz.

UPDATE

Surse oficiale din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții au declarat pentru PRESSALERT.ro că autorizația emisă de primăria Timișoara pentru lucrările de reabilitare este ilegală, în condițiile în care emiterea în regim de urgență a fost folosită pentru eludarea procedurii normale necesare în cazul modernizării.

Conform legislației în vigoare, emiterea în regim de urgență a autorizației permite începerea lucrărilor cum ar fi cele de consolidare înainte ca proiectul tehnic să fie finalizat, existând obligația ca până la sfârșitul lucrărilor să fie întocmită toată documentația. Oricum, după ce proiectul tehnic a fost depus la primărie, trebuie obținut din partea ISC un acord tehnic. În cazul lucrării de reabilitare a porții de intrare în oraș nu a fost emis niciun astfel de document.

De asemenea, aceleași surse au menționat că soluția tehnică folosită, de îmbrăcare a stâlpilor de beton cu tabla respectivă, fără a exista niciun fel de soluții tehnice care să permită trecerea vântului a fost unul dintre factorii care a dus la prăbușirea construcției.

3 COMENTARII

  1. Domnule primar nu va stresati si ganditi pozitiv . . . Nu ati observat ca lumea va doreste raul ? Nu sunteti dvs de vina pentru ca nu dvs ati creat panoul acela 🙁

    • Asa este, primarul trebuie sa se laude doar cu reusitele, iar cand un proiect cu care s-a laudat cade si omoara un om, trebuie sa se gandeasca pozitiv. Cand pasajul Michelangelo va cade in cap la primul cutremur, rudele dvs vor gandi pozitiv sau vor vrea un vinovat moral, in afara de vinovatii legali (firma care face lucrarea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.