Explicațiile meteorologilor pentru urgia devastatoare: o furtună de tip supercelulă

Explicațiile meteorologilor pentru urgia devastatoare: o furtună de tip supercelulă

0
DISTRIBUIȚI

Meteorologii susțin că furtuna puternică a avut loc deoarece un front atmosferic rece s-a abătut asupra vestului țării, unde au fost temperaturi ca în plină vară. În timpul furtunii, temperaturile au scăzut de la 31-32 de grade Celsius până la 16 grade Celsius.

„Intensificările au fost de scurtă durată, deci fenomenul a fost cam de un sfert de oră. Aceste fenomene s-au întâmplat atât în județul Timiș, Caraș, Bihor, Cluj, Alba. Vântul a luat aspect de vijelie și intensificările la rafală au fost de 25-30 de metri pe secundă sau chiar 30 de metri pe secundă, adică 100 de kilometri pe oră, de scurtă durată. A fost un front atmosferic rece care a intrat peste un sol foarte cald.


În vestul țării, temperaturile au fost de peste 31-32 de grade după-amiază și automat că s-a format acest vânt. Vântul s-a intensificat atât de puternic din cauza solului foarte cald și a masei de aer rece care a intrat odată cu frontul”, a declarat, pentru Libertatea, Constanța Vâlciu, meteorolog de serviciu din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Conform Elenei Mateescu, director executiv ANM, la stația Timișoara s-au înregistrat viteze ale vântului de până la 108 km/h. „În partea de vest s-a format un nor de furtună de tip supercelular cu caracter distructiv. Practic, ce s-a întâmplat? O linie de vijelie, în condițiile în care masa de aer cald, pentru că în zona Banatului am avut 30-31 de grade, practic în mai puțin de jumătate de oră temperatura a scăzut brusc la 16 grade, la jumătate. Aerul cald a fost înlocuit destul de violent cu o masă de aer rece, fapt care a determinat ca înălțimea norului de la 10.000 de metri în coborâre a avut o viteză foarte mare de deplasare, baza norului formându-se la 600 de metri deasupra pământului, a determinat aceste intensificări ale vântului, cu viteze de peste 30 de metri pe secundă, 108 km la oră. Noi vorbim de o furtună de tip supercelulă, care poate să genereze viteze foarte mari. În condițiile în care cea pâlnie s-ar fi format, am fi putut vorbi de tornadă”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Sursa foto: meteoromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.