Heritage of Timișoara sau cum se încearcă promovarea cartierelor istorice ale orașului....

Heritage of Timișoara sau cum se încearcă promovarea cartierelor istorice ale orașului. Ce acțiuni sunt pregătite și cum te poți implica

0
DISTRIBUIȚI

Iniţiativa Heritage of Timişoara aparţine echipei Asociaţiei Prin Banat și a apărut din dorința de a promova patrimoniul cultural timișorean și de a conștientiza importanța protejării și conservării patrimoniului cultural imobil.

Heritage of Timişoara este un proiect multianual de intervenţie culturală în cartierele istorice ale Timişoarei, altele decât Cetate, considerat “inima oraşului”, locul în care sunt desfăşurate majoritatea proiectelor şi evenimentelor culturale şi polul major de atracţie turistică şi economică. Acest lucru se reflectă nu doar în nivelul de trai al oamenilor care trăiesc în zone precum Fabric, Iosefin sau Elisabetin, ci şi în oferta culturală şi în gradul de degradare al clădirilor istorice din aceste cartiere.

Se comunică totul în engleză şi română, deoarece se dorește ca Heritage of Timişoara să devină un instrument relevant şi pentru turiştii străini.

Prima ediție a proiectului se va desfășura în cartierul Fabric. Alegerea nu este întâmplătoare. Deși Fabricul este un cartier cu o bogată moștenire cultural-arhitecturală, la fel ca în cazul altor cartiere istorice ale Timișoarei, acesta nu a reușit să concureze în ultimele două decenii cu cartierul Cetate. În ceea ce priveşte oferta culturală, în cartier au avut loc, în ultimul deceniu, mai multe proiecte şi evenimente culturale, însă singurul care şi-a păstrat constanţa este Zilele Cartierului Fabric, toate celelalte fiind abandonate pe parcurs. Mai mult decât atât, în Fabric trăiește la ora actuală o comunitate semnificativă de rromi, iar cartierul este uneori evitat tocmai din acest motiv. Din păcate, în majoritatea cazurilor, acest tip de abordare nu face altceva decât să accentueze probleme de ordin social existente deja în cartier.

Proiectul are o abordare interdisciplinară, implicând în activităţile sale arhitecți, istorici, specialiști în turism și artiști.

Inventarierea (cartarea) patrimoniului construit din Fabric – atât imobilele care fac parte din ansamblul şi siturile arhitecturale din Fabric, cât şi monumentele istorice individuale şi clădiri neclasate, dar care au valoare istorică, se va face de către îndrumători specialişti în arhitectură, împreună cu studenţi la arhitectură şi voluntari care nu au neapărat o pregătire în domeniu, dar vor să înveţe practic ce presupune cartarea patrimoniului construit. În paralel cu activitatea de cartare, se vor realiza interviuri cu oamenii din cartier – activitate desfăşurată de echipa de proiect şi voluntari.

Pentru atragerea tinerilor din grupurile de risc ale cartierului și implicarea acestora în montarea unor spectacole de circ social şi teatru forum, se vor organiza ateliere de circ şi teatru, desfăşurate de partenerii proiectului „Şcoala de Circ” şi „Basca – centru de solidaritate şi acţiune din Timişoara”.


În paralel, în perioada iulie-august, o echipă de artişti ilustratori au realizat o serie de ilustraţii cu clădiri din Fabric.

„Cel mai important eveniment şi, totodată, cel mai deschis publicului larg, este “Heritage of Timişoara: Fabric” cel pe care îl desfăşurăm în 16-17 septembrie, în Piaţa Romanilor şi în Piaţa Traian. Printre activităţile pe care le vom desfăşura în cadrul evenimentului se numără: vernisajul colecţiei de ilustraţii produse în cadrul proiectului, premiera spectacolelor de teatru-forum şi de circ social, punerea la dispoziţia participanţilor a circa 2000 de cărţi poştale reprezentând patrimoniul cultural material şi imaterial din Fabric, pentru a fi trimise oriunde în ţară, organizarea de tururi gratuite de Fabric, pentru copii şi pentru adulţi etc. De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie, vom organiza două întâlniri de dezbatere pe tema conservării şi protejării patrimoniului construit şi a realităţilor culturale şi sociale din cartierului Fabric, la care vom invita atât localnici şi membri ai asociaţiilor de proprietari din Fabric, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai instituţiilor şi organizaţiilor care activează în domenii de referinţă”, a comunicat Alexandra Palconi, președinta Asociației Prin Banat și coordonatorul proiectului Heritage of Timișoara.

Programul integral al evenimentului îl vor anunţa organizatorii în zilele următoare. Participarea este gratuită.

„Impactul pe care ne dorim să îl aibă proiectul asupra oamenilor din Fabric este acela de a-i face să aprecieze şi să cunoască mai bine moştenirea cultural-arhitecturală şi potenţialul locului în care trăiesc. Pe de altă parte, speranţa noastră este ca, în timp, să crească interesul agenţilor economici şi al operatorilor culturali pentru zonă, să apară oferte de tururi ghidate prin Fabric, pentru promovarea cartierului, şi, nu în ultimul rând, să fie accelerate demersurile necesare pentru reabilitatea clădirilor de aici (din interviurile pe care le-am realizat până acum în Fabric, am aflat că sunt depuse mai multe proiecte de reabilitare a clădirilor). Toate aceste aspecte ar putea contribui semnificativ la situaţia actuală a cartierului”, explică Alexandra Palconi.

Cartierele de azi, aşa cum sunt Fabric, Iosefin, Elisabetin sau Mehala, erau, de fapt, suburbii/localităţi de sine-stătătoare, care s-au dezvoltat în jurul Cetăţii Timişoarei, fiecare având propria sa identitate. De aceea, fiecare cartier istoric de azi are propria sa piaţă centrală. E important să nu uităm că avem un oraş care s-a dezvoltat într-un mod impresionant. E important să existe astfel de evenimente în oraş, tocmai pentru a fi demonstrat potenţialul cartierelor istorice pe care le avem. Dacă ne plimbăm prin aceste cartiere, ne putem da seama de caracterul de odinioară pe care îl aveau. Atât timp cât atenţia va fi îndreptată cu precădere spre centrul oraşului, toate celelalte cartiere vor fi constant defavorizate.

Toate informaţiile adunate prin activităţile specifice ale proiectului vor fi publicate treptat pe site-ul www.heritageoftimisoara.ro, care urmează a fi lansat oficial în 16 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.