Istoria zbuciumată a mânăstirii Crișan. Ce legătură de secole are cu lăcașul...

Istoria zbuciumată a mânăstirii Crișan. Ce legătură de secole are cu lăcașul de la Prislop FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Nu departe de orașul Brad, într-unul din satele care aparțin de comuna Ribița, se află o mănăstire întemeiată în secolul al XVI-lea, care poartă numele așezării, Crișan, dar mai este cunoscută și sub numele de mănăstirea Vaca.

O veche mănăstire, renăscută după secole

Mănăstirea Crișan este legată de începuturile vieții monahale din Țara Zarandului, ca o formă de rezistență a ortodoxiei în fața Reformei, mai ales după ce familiile nobiliare românești de la Ribița și Vaca au îmbrățișat noua religie iar credincioșii ortodocși au dorit să aibă în continuare un așezământ religios după credința străbună. Mănăstirea a fost construită de localnici la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul celui următor cu sprijinul unor domnitori din Țara Românească și a mănăstirii Prislop din Țara Hațegului.

În 1759, mănăstirea, menționată ca fiind în ruină, a fost reclădită cu sprijinul egumenului Varlaam din Prislop și a protopopului Ghiura din Ilia, iar după alții de episcopul Petru Pavel Aron, care a ridicat aici și o școală. A fost din nou părăsită spre sfârșitul secolului al XVIII-lea în urma unei alunecări de teren dar după două veacuri, alături de vechile ruine care se mai văd și astăzi, prin strădania ieromonahului Visarion Neag, călugăr la mănăstirea Sihăstria dar născut pe meleagurile zărăndene, așezământul monahal, cu obște de călugări, a renăscut în anii ’90.

S-a ridicat biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” și altarul de vară cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, o clădire pentru chilii și anexele mănăstirii, iar viața monahală a fost reluată după două secole de întrerupere. Mănăstirea dispune și de aproximativ 20 de odăi cu două și trei paturi și cu baie proprie pentru cei care doresc să rămână peste noapte iar cazarea și masa sunt gratuite pentru credincioși.

Satul lui Crișan

Satul este considerat unul istoric, fiind și locul de naștere al lui Marcu Giurgiu, cunoscut sub numele de Gheorghe Crișan, căci era de loc din ținutul prin care trece Crișul Alb, iar moții îi numesc pe localnici „crișeni”. Iobag al satului și unul din capii răscoalei țărănești de la 1784, Crișan a fost capturat în munți, în urma unei trădări, și întemnițat în fortăreața de la Alba Iulia, unde a fost găsit spânzurat cu curelele de la opinci, în celulă. La judecata de a doua zi s-a hotărât ca trupul său lipsit de viață să fie decapitat iar trupul să îi fie despicat în patru bucăți. Capul a fost ridicat în țeapă pentru a fi arătat arătat mulțimii la Cărpiniș, iar cele patru bucăți ale trupului au fost așezate la vedere la Abrud, Brad, Bucium și Mihăileni, ca exemplu pentru cei care ar mai fi avut de gând să se răscoale.

Casa natală, care a rezistat până în anii interbelici, a fost reconstruită la sfârșitul anilor ’70, respectând tipicul caselor de moți din secolul al XVIII-lea, iar în interior sunt expuse obiecte reprezentative pentru istoria localității și documente legate de răscoală.


Satul Vaca a luat ulterior numele e Crișan.

Surse foto: crestinortodox.ro, wikipedia, ziarullumina.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.