„Dacă nu poți să-i lămurești, zăpăcește-i”. Luminița Țundrea despre declarațiile lui Nicolae...

„Dacă nu poți să-i lămurești, zăpăcește-i”. Luminița Țundrea despre declarațiile lui Nicolae Robu și Cătălin Iapă în privința porții de intrare în Timișoara care a ucis un om VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Invitată în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, consilierul local Luminița Țundrea a spus că nu-i poate înțelege atitudinea primarului Nicolae Robu în ceea ce privește cunoscutul caz tragic în care tânărul de 24 de ani și-a pierdut viața, strivit de poarta de intrare a Timișoarei. Chiar dacă nu a oferit vreo lămurire, edilul de pe Bega a tranșat subiectul în fața presei, spunând că „este închis de mult, alte subiecte, vă rog”.

„Să nu uităm că, deși se derulează o anchetă, s-a întâmplat un lucru foarte grav. Tânărul a murit într-un accident stupid. Lumea caută vinovați. Cred că atunci când îți asumi un rol politic, o imagine publică, e foarte important ca și responsabil să fii prezent în viața comunității și să fii alături de cetățenii săi. Chiar dacă nu putem vorbi de o responsabilitate directă în acest moment, oamenii când te aleg vor să îți ceară explicații pentru ce faci, au nevoie de cineva care să comunice cu ei. De aceea ne alegem niște lideri. E firesc să fie așa. Nu știu de ce primarul Robu a dat aceste declarații, dar cred că este important ca un conducător al unei astfel de instituții să fie deschisă, mai ales în momentele grele”, a spus Luminița Țundrea.

De profesie avocat, Luminița Țundrea a spus că nu se poate face rabat de la lege atunci când se demarează o construcție ca cea a porții de intrare în oraș, care s-a prăbușit. „Fără umbră de îndoială, dacă există suspiciuni, trebuie verificate. Este mult mai grav că această poartă a căzut în condițiile în care toată legislația română în materie de construcție conține reguli foarte stricte vizavi de modul în care se realizează construcțiile. Îmi ridică serioase întrebări asupra calității construcției respective. Nu este voie să se facă niciun fel de rabat de la lege. Sunt convinsă că se vor face verificări și se va stabili dacă poarta a fost construită în conformitate cu regulile existente”, a specificat consilierul local Luminița Țundrea.

Invitata PRESSALERT LIVE a precizat că într-un astfel de caz presupune anchetarea a mai multor persoane.


„În domeniu răspunderii civile delictuale există o teorie foarte vastă a responsabilității. De multe ori sunt foarte multe persoane, e greu să stabilești legătura cauzală între faptă și efectul produs, pentru că sunt foarte multe persoane implicate. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă un proiectant greșește un calcul? Cred că există mai multe persoane care vor trebui anchetate, care vor trebui să dea explicații. Proiectantul, arhitectul, executantul lucrării. Beneficiarul are răspundere finală. Dacă există un proiect greșit, eroare în execuție, probabil că poarta tot ar fi căzut. De multe ori legea este nesocotită sau ocolită. Asta nu este în regulă. În aceste domenii în care vorbim de sănătatea noastră, de siguranță, este foarte important să nu facem rabat de la lege”, a transmis consilierul local.

În ceea ce privește declarațiile inexplicabile atât ale lui Nicolae Robu, dar și a consilierului său Cătălin Iapă, avocata Luminița Țundrea a venit cu o teorie: „dacă nu poți să-i lămurești, zăpăcește-i, se folosește și în politică. Mă întristează foarte mult lipsa de transparență în comunicare. Liderul e important să vină, să explice cum stau lucrurile. Când în România există probleme, cel care este în față refuză să-și asume această poziție. Cân suntem evazivi, când ne ascundem, când nu facem față evenimentelor, lăsăm impresia de nesiguranță, de slăbiciune. Dacă aș fi fost primarul Timișoarei într-o asemenea împrejurare, aș fi avut mai multă înțelegere legat de modul în care se comunică”, crede Luminița Țundrea.

Membră a Rotary Club, care a vrut inițial să reabiliteze poarta de intrare a Timișoarei, Luminița Țundrea a explicat cum a fost refuzat clubul și cum s-a ajuns în această situație. „Discuția cu clubul Rotary o cunosc foarte bine. A fost un proiect în care cluburile Rotary din Timișoara au dorit să facă pe cheltuiala lor poarta și probabil nu s-ar mai fi întâmplat această tragedie, dar primăria nu a vrut acest lucru iar în final s-a donat o sumă de bani cu condiția de a fi folosită pentru reabilitare. Singura condiție era să fie o siglă mică care să spună că a contribuit Rotary. În jur de 2.000 de euro a dat fiecare club”, a menționat Luminița Țundrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.