Pești morți pe un râu din Hunedoara, poluat în urma incendiului puternic...

Pești morți pe un râu din Hunedoara, poluat în urma incendiului puternic de la fabrica de uleiuri din Orăștie. Ce măsuri s-au luat

0
DISTRIBUIȚI

Incendiul puternic de la hala de prelucrare de uleiuri aromatice din Orăștie, județul Hunedoara, izbucnit aseară, în urma căruia cinci persoane au fost rănite, a generat și o poluare accidentală pe râurile Orăștie și Mureș. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara, în urma degajării în atmosferă a produșilor rezultați în urma procesului de ardere a fost afectată calitatea aerului, dar a fost generată și o poluare pe cele două râuri.

“Specialiștii Gărzii de Mediu, conduși de comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, în urma monitorizării calității aerului și a prelevării probelor de apă, au concluzionat că a avut loc o poluare semnificativă a pârâului Orăștie și o alterare a calității aerului pe perioada manifestării incendiului. Pârâul Orăștie aflat în imediata apropiere a halei incendiate a fost poluat cu o peliculă ce s-a întins pe aproximativ trei kilometri, fapt ce a determinat o mortalitate piscicolă mare”, transmite ISU Hunedoara.

Încă de aseară, autoritățile au luat primele măsuri.


Astfel, au fost amplasate nouă baraje absorbante pe râul Orăștie și un altul pe râul Mureș pentru stoparea propagării substanțelor, în acest moment parametrii de mediu fiind aproape normali.

Potrivit reprezentanților ISU Hunedoara, incendiul ce s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri patrați ai platformei industriale din Orăștie a fost lichidat de pompieri după aproximativ 20 de ore de luptă cu flăcările. În operațiuni au fost implicați 50 de pompieri hunedoreni precum și din județele Alba, Sibiu, Timiș și Gorj ce au intervenit cu 12 autospeciale cu apă și spumă.

“Echipele de pompieri vor supraveghea în continuare zona incendiată pentru eliminarea oricărei posibilități de reinițiere a arderii. În cursul zilei, comisia de cercetare a cauzei de incendiu s-a deplasat la locul dezvoltării acestuia și a strâns probe pentru determinarea condițiilor care au generat această ardere. Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a amplasat un echipament fix în vederea monitorizării calității aerului, operațiune ce va continue timp de o săptămână și după lichidarea incendiului”, comunică ISU Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.