Globalizarea are efecte neașteptate în sport și la nivelul ligilor inferioare. Un astfel de exemplu se regăsește în județul Timiș. Trecută prin schimbări majore în ultimul timp, gruparea Mama Mia Becicherecu Mic și-a deschis larg porțile străinilor care visează să ajungă în fotbalul mare, fie și pornind din Liga a III-a românească. În noul sezon echipa preluată de Marcel Băban se laudă cu jucători din Olanda, Belgia, Franța, Gabon și Argentina!
Cunoscuți cu porecla de ”pizzerii”, componenții echipei Mama Mia par, după pașaport, ingredientele perfecte pentru un fotbal-spectacol. În această vară la echipa care își va desfășura meciurile de pe teren propriu la Jimbolia au sosit: gabonezul Benjamin Ngoubou, olandezul Sofian Saissay, francezii Fodie Sambake, Mahamadou Bakhayokho, belgienii Jean Denis Lumbala-Tshisaka-Busenu, Joel Molumba și argentinianul Maximiliano Hernan Burgardt. Dacă nu ai ști mai bine ai spune că clubul dezrădăcinat de comuna aflată la 18 kilometri nord de Timișoara se pregătește pentru un obiectiv major. Cu excepția ”seniorilor” Ngoubou și Sambake, care au câte 26 de ani fiecare, restul străinilor sunt însă jucători tineri și foarte tineri, aflați în căutarea oportunității de a impresiona și a evolua cândva în cupele europene. În cazul tuturor e necesar să ai ceva cunoștințe de căutare pe Google ori Facebook pentru a-i detecta.
Început ”abrupt”
Toți acești ”internaționali” au fost aduși ”pe fugă”, chiar înainte de startul campionatului, pentru că erau încă dubii dacă formația timișeană va continua la acest nivel după un sezon dezastruos. Drept urmare nici primele rezultate nu puteau fi strălucite. În primele trei jocuri disputate în acest sezon au fost folosiți cinci dintre străinii aduși, restul componenților fiind în mare parte juniori de la Jimbolia. După 0-4 la Ghiroda, Marcel Băban nu a putut să nu-și exprime dezamăgirea la capătul unui 1-8 cu CSM Școlar Reșița, una dintre candidatele la promovare ce-i drept. ”Trebuie să gândim altfel fotbalul, altfel vor fi probleme. Mai sunt jucători care abia au venit. Nu există omogenizare, nimic… Eu chiar îmi doresc să fac ceva, dar trebuie timp și răbdare… Totuși, nu mă așteptam la așa ceva”, a spus fostul atacant al Politehnicii. Nici schimbarea antrenorului Ilie Rotariu nu a avut efect imediat. Ieri, la Filiași, ”internaționala de la graniță” a cedat la scor de masa verde. Ciprian Urican a fost instalat director tehnic. Singurul gol al timișenilor până acum a fost marcat de Sambake, atacant care a mai activat și a mai înscris în țară pentru AFC Odorheiu Secuiesc și Atletico Vaslui, tot în Divizia C.
Strategie cosmopolită
Responsabil pentru sosirea acestui ”calup” de jucători în România e Alin Negrea, actualmente antrenor cu portarii la echipa care și-a luat adio de la ”exilul” pe arena timișoreană ”CFR”.
”Am propria firmă de impresariat, la care sunt acționar, CM Sports. Colaborez, desigur, cu alți impresari. Avem un contract de colaborare pe fiecare țară cu anumiți reprezentanți. În funcție de cerințe aduc pe acele posturi, nu aduc doar aici. Aduc și jucători în țară… Eu am un target, oricărui jucător pe care îl aduc îi acord un termen de trei luni pentru a se acomoda iar dacă din 15 meciuri în zece joacă bine atunci înseamnă că sunt pe o linie ascendentă, dacă din 15 joacă 10 prost ne strângem mâna că nu are rost să continuăm. Momentan avem șapte străini, mai e posibil să vină doi olandezi!”, explică Alin Negrea.
Conform oficialului, jucătorii străini nu duc lipsă de nimic la Jimbolia. ”Nu știu ce au cei de Liga 3 de la celelalte echipe, dar eu spun că salariile sunt destul de bune și primele de joc la fel. Dacă un jucător la Regionaliga, Liga a IV-a în Germania, ia o mie de euro și merge și la muncă, dacă dai 700-800 de euro jucătorului și, nu merge la muncă, dar are cazare și masă, eu spun că e bine”, adaugă Negrea despre condiții.
Reșițeanul are propriul său club pe Bârzava, axat acum doar pe creșterea copiilor. ”Aveam echipă de senioare până în momentul în care s-au scos extracomunitarele de către deștepții de la FRF. Aceștia vor o singură campioană în fiecare an, Olimpia Cluj, restul nu mai contează, nu mi-a convenit”, conchide Alin Negrea.
Numele său se leagă și de aducerea în țară a lui Joseph Anagor, aflat acum la Millenium Giarmata, tot în Liga a III-a, dar și a străinilor de anul trecut de la Metalul Reșița, unii dintre ei rămași în B.
Nu toți jucătorii cu origini africane se acomodează însă ușor la realitățile românești. În urmă cu doi ani și jumătate patru nigerieni a căror mutare în țară a fost intermediată chiar de către Alin Negrea au încheiat aventura în România escortați de poliție la aeroport. Nimeni nu s-a ocupat de Aginebu, Chidebe, Chinenye şi Nkemka. Acestora le-au expirat permisele de ședere și au devenit practic imigranți ilegali. Inițial africanii au fost plimbați pe la echipe de ligi inferioare, au ajuns să trăiască cu câte 25 de lei pe săptămână și au fost dați afară din casă pentru neplata chiriei.
Sunt la al doilea val ”exotic”
Mama Mia se află la a doua încercare de asimilare a unui număr mare de străini în echipă. Anul trecut, când clubul era patronat de George Sângeorzan, au sosit mai întâi americanii Jairo Aquino și Heriberto Ponce Jr.. Mai târziu, odată cu trecerea formației sub comanda lui Marcel Băban, încă cinci jucători cu pașapoarte europene și africane au îmbrăcat tricoul în dungi roș-negre: Brice Nanou, Emanuel Folarin, Checkoumar Baradji, Rees Longville-Daley și Neil Hillion. Doar Baradji a mai rămas însă în țară, la Metaloglobus București, în B. În Liga a III-a e voie doar cu un singur jucător extracomunitar în teren, dar africanii care provin din fostele colonii sunt considerați europeni din acest punct de vedere.
Băban își propune ca din sezonul viitor să se asocieze oficial cu Primăria Jimbolia și să schimbe denumirea echipei cu un nume cu care fanii din vestul județului să se identifice.
”România e asemănătoare cu Italia și Argentina”
Printre ultimii sosiți la Mama Mia e argentinianul Maximiliano Hernan Burgardt. Acesta a venit în Banat după două luni petrecute la Spartak Moscova, campioana Rusiei, și a mai evoluat în țara sa la Deportivo Moron (Liga 2) și Argentino de Merlo (L4). La fel ca Molumba, el a ratat primele etape deoarece nu i-au sosit toate actele necesare. ”A fost o experiență foarte bună la Spartak, e un club mare din Moscova. Se antrenează foarte tare și au un antrenor important. E plăcută și viața din Moscova. Managerul Alin (n.r. Negrea) mi-a spus să vin în România, să mă vadă antrenorul. E o experiență, mie îmi place să mă antrenez din greu”, ne-a mărturisit Maxi Burgardt, fundaș și mijlocaș la nevoie.
Fan al celor de la Boca Juniors și al lui Juan Roman Riquelme, acesta încearcă să ajungă sus începându-și cariera europeană ca ”grănicer”. Nu a auzit de Gică Hagi, iar de Dracula știe doar din filme. ”România e asemănătoare cu Italia și Argentina, în ceea ce privește clădirile și străzile. E bine. E mai ușor să mă integrez astfel. Stau în Jimbolia, care într-adevăr e un oraș mai mic, dar e în regulă”, a concluzionat Burgardt.
Străinii de la Mama Mia:
Benjamin Ngoubou (26 ani), fundaș, Gabon
Sofian Saissay (22 ani), fundaș, Olanda
Joel Molumba (17 ani), fundaș, Belgia
Fodie Sambake (26 ani), atacant, Franța
Mahamadou Bakhayokho (21 ani), mijlocaș, Franța și Senegal
Jean Denis Lumbala-Tshisaka-Busenu (19 ani), atacant, Belgia
Maximiliano Hernan Burgardt, (20 ani), fundaș-mijlocaș, Argentina