Primarul Robu se gândește să nu mai realizeze Podul Jiul. Cum spune...

Primarul Robu se gândește să nu mai realizeze Podul Jiul. Cum spune că îl încurcă Administrația Apelor

0
DISTRIBUIȚI

pod jiul

Nicolae Robu este din nou supărat pe Administrația Apelor Române. De data aceasta, edilul-șef le reproșează reprezentanților instituției că solicită ca Podul Jiul, care ar urma să fie realizat peste Bega, să fie construit mai înalt decât celalalte poduri existente în Timișoara. Primarul Robu spune că asta ar înseamna creșterea costurilor, astfel că se gândește chiar să renunțe la ideea realizării Podului Jiul.

“Stăm pe loc cu podurile, este o situație de-a dreptul aberantă. În Uniunea Europeană, în țări în care se navighează pe canale și nave diferite și normativele sunt diferențiate, așa cum e logic și firesc. La canalul Bega este aberant să ceri o distanță de șase metri de la luciu de apă până la pod, niciun pod pe care-l avem nu respectă această cerință. Se vine cu această pretenție la Podul Jiul. De un an de zile stăm pe loc, nu putem să începem lucrările din cauză că ne lipsește avizul de la Administrația Apelor. Se cere o distanță cu 40 cm mai mare decât ce prevede proiectantul. Proiectantul spune că podul se poate face mai înalt, dar costurile care suportă ridicarea sunt foarte mari”, a explicat, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la PNL Timiș, Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei consideră că este “aberant” să ceri realizarea unui pod mai înalt decât cele deja existente în oraș, pentru că navigația pe Bega nu are cum să fie afectată.

“Podul Michelangelo este cel mai mic pod din Timișoara.


Doar că Podul Jiul vrem să-l facem mai sus. Vaporașele nu au nicio treabă cu nivelul acestor poduri și, totuși, ni se cere mai mult. De ce cer un nivel mai sus? Cum pot justifica logic? Că oricum nu poate să intre ceva mai mic pe Bega care să treacă de Podul Michelangelo. Sunt complicații tehnice care costă și la ce bun costurile suplimentare? Nu e nevoie să avem un pod mai înalt”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai afirmat că, în acest moment, proiectantul analizează costurile la care s-ar ridica înălțarea Podului Jiului.

“Am crezut că rațiunea va câștiga. Proiectantul va prezenta care sunt consecințele, costuri în plus dacă podul va fi construit așa cum cer cei de la Ape. Putem să nu mai facem podul, nu putem să-l facem în toate condițiile”, a conchis Nicolae Robu.

Pe de altă parte, Titu Bojin, șeful Administrației Apelor Banat, spune că reprezentanții instituției au fost de acord ca Podul Jiul să fie realizat la nivelul Podului Traian, penultimul în ceea ce privește înălțimea, doar că această variantă ar fi fost refuzată de Primăria Timișoara.

„Nu putem să eliberăm acest aviz decât în condițiile legale. Am fost de acord să dăm aviz la înălțimea celui mai mic pod din Timișoara, în afară de Michelangelo, care este Podul Traian. Dar am primit răspuns că vor mai jos, vor la înălțimea podului Michelangelo, nu știu care sunt motivele, și atunci noi am spus nu. Conform normativelor, și Podul Traian este mai jos decât ar trebui, dar am zis să dăm avizul, dacă e un precedent”, a declarat Titu Bojin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.