Reportaj de la cea mai mare competiție ecvestră din România. De ce...

Reportaj de la cea mai mare competiție ecvestră din România. De ce au fost masacrați caii în timpul regimului comunist FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Centrul de echitație de pe domeniul Herneacova este, în aceste zile, gazda celei mai mari competiții internaționale ecvestre organizate în ultimii ani în România, care este în acest an la prima ediție. Este o competiție de trei stele la care participă peste 450 de cai de rasă din 19 țări, cele mai multe din Europa dar și din Japonia și Coreea de Sud. Spectatorii au ocazia să admire superbe exemplare ale acestor nobile animale, fiecare valorând între zeci și sute de mii de euro, chiar mai mult decât o mașină de lux.

Caii, animale pretențioase pe măsura valorii lor, au venit însoțiți de jochei, îngrijitori și antrenori și sunt adăpostiți în grajduri mobile, unde sunt feriți de ochii lumii și păziți cu strășnicie, bucurându-se de cele mai bune condiții pentru a se prezenta cât mai bine la probele spectaculoase de sărituri din concurs pentru care au muncit uneori, împreună cu jocheii lor, mai mulți ani la rând. Cei mai mulți dintre jochei – băieți și fete în număr aproximativ egal – sunt foarte tineri, unii abia trecuți de 14 ani, în timp ce „veteranii”, mai puțini la număr, sunt trecuți de 50 de ani.

Japonezii și francezii, favoriți ai concursului

O revelație a concursului sunt caii veniți din țara lui Soare-Răsare, împreună cu jocheii lor. Japonezul Taizo Sugitani, care a venit cu nu mai puțin de cinci cai, are 41 de ani dar arată de 20, este un împătimit al acestui sport și a participat la mai multe ediții ale jocurilor olimpice. Nu a venit degeaba nici la Herneacova, sâmbătă menținîndu-se încă în fruntea clasamentului general. A obținut locul I în topul cailor de șapte ani – limita de vârstă pentru caii tineri – cu caii Chopard 19 și Famous, și locul IV cu calul Koblenz-W Van’t Merelsnest și a participat cu caii Diamant și Dakota VDL la proba de sărituri peste obstacole la 140 cm, unde s-a clasat, de asemenea, pe locuri onorante. Compatriotul său, Okubo Kei, a câștigat al doilea proba de sărituri peste obstacole la 125 cm ci calul Casanova, astfel încât japonezii s-au impus, încă din prima parte a concursului, printre favoriți.

La probele de sâmbătă, pe locul I s-au mai clasat românul Corneliu Paul Ionescu, care a câștigat cu Lady Shutterfly proba de sărituri la 125 cm și Yoann Dubranle din Franța, câștigător cu ChiChi Z al probei de 140 cm. La cele două probe de sărituri la 130 cm, pe primele locuri s-au situat francezii. La prima probă, locul I a fost adjudecat de Yoann Dubranle, cu Vanina de Luot, iar următoarele două locuri au revenit lui Richard Breul, cu caii Tahiti du Loir și Viva d’Aure, în timp ce la proba a doua, locul I i-a revenit lui Adenaïs Brunet, cu Volage du Richemont, locul al doilea a fost ocupat de Yoann Dubranle cu calul ChiChi Z iar pe locul al treilea s-a clasat Daniel Ionuț Bucur, cu calul Charma.

La fiecare probă, sunt declarați câștigători primii șase clasați, care, după festivitatea de premiere, fac un tur de onoare, dar pentru cei aflați în fruntea clasamentului se intonează imnul țării lor, se arborează drapelul iar calul și călărețul mai fac, singuri, un tur de onoare.

O festivitate de pensionare

Un moment deosebit al zilei de sâmbătă a fost festivitatea de pensionare a iepei Quinara, un exemplar din rasa Holsteiner care, împreună cu jocheul Francesca Moldovan a câștigat în ultimii trei ani mai multe competiții. Acum are 17 ani iar competiția de la Herneacova a fost ultima cursă la care a participat. “Între noi două există o relație extrem de strânsă, o armonie. Mă doare sufletul când știu că nu voi mai concura niciodată cu Quinara. Sunt convinsă însă că se va bucura de o «pensie liniștită», pentru că o voi lăsa liberă. O voi duce la montă și sperăm să iasă din ea un mânz frumos, care să devină campion”, a spus Francesca Moldovan cu vocea înecată în lacrimi.

Așa cum cere tradiția pentru un cal care se retrage, Quinara a fost lăsată liberă pe arena de competiții, fără șa și harnașamente, dar în ciuda îndemnurilor stăpânei sale, a refuzat să se despartă de aceasta și să alerge singură, rămânând în continuare alături de Francesca. Durata de viață medie a unui cal este de 20-30 de ani. O excepție a fost Old Billy, care a trăit 62 de ani și al cărui schelet se află expus la muzeul din Manchester.

Masacrul din timpul regimului comunist

Încă din Evul Mediu, calul era nedespărțit de cavaler iar prețul unui cal de rasă și al întregului echipament nu era accesibil, fiind și la acea vreme extrem de costisitor.


Ulterior, echitația a devenit un apanaj al aristocrației britanice, și, cu timpul, s-a răspândit în înalta societate din celelalte țări ale Europei, dar și astăzi, când a devenit un sport modern, se impune un echipament obligatoriu și impecabil, atât al jocheilor cât și al cailor, și o ținută adecvată în șa, fiind în continuare unul din cele mai elegante sporturi.

În România, Federația Ecvestră România s-a înființat la sfârșitul anului 1930, dar în anii regimului comunist echitația a intrat în dizgrație tocmai pentru că era un sport nobil, și s-a dezlănțuit o adevărată cruciadă împotriva cailor. Au fost desființate mai multe herghelii cu cai de rasă, iar din ordinul lui Alexandru Moghioroș, viceprim-ministru în anii ’50, au fost omorâți peste 800.000 de cai, pe motiv că sunt animale inutile și consumă hrana degeaba, iar locul lor trebuie luat de tractoare. Alții au fost confiscați și duși la abator iar masacrul de atunci s-a resimțit în toți anii care au urmat, până în ziua de azi, în gospodăriile țărănești, mai ales în zonele în care tractorul este inutilizabil.

Încet-încet, echitația începe să-și reintre în drepturi, lucru dovedit în primul rând de performanțele obținute de jocheii și caii din România în competițiile de echitație. După două zile de pauză, competiția de la Herneacova va continua începând de miercuri, până în 24 septembrie, cu probe mai spectaculoase și cai deopotrivă de valoroși.

Foto: hij.ro, Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.