Și-au câștigat satul înapoi: sentinţa prin care localnicii au pierdut Nadăşul, schimbată...

Și-au câștigat satul înapoi: sentinţa prin care localnicii au pierdut Nadăşul, schimbată total

0
DISTRIBUIȚI

nadas

Sentinţa prin care familia Colţeu a fost împroprietărită, în anul 2006, de către Judecătoria Ineu, cu aproape toate terenurile din satul arădean Nadăş, a fost revizuită de către Judecătoria Balş.

Decizia de la Judecătoria Ineu, prin care familia Colțeu a fost împroprietărită, în 2006, cu peste 8.700 de hectare de păduri și terenuri agricole din satul Nadăș, județul Arad, a fost total schimbată.

Astfel, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că testamentul prin care familia Colțeu a moștenit satul este fals, Judecătoria Balș a admis cererea de revizuire a sentinței Judecătoriei Ineu, prin care familia Colțeu a primit satul Nadăș.

„Judecătoria din orașul Balș, Județul Olt, prin sentința nr. 901/20.09.2017, a admis cererea Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Arad și a Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Tauț de revizuire a sentinței 657/2006 a Judecătoriei Ineu, pronunțată în dosarul nr.


457/2006 („dosarul Nadăș”)”, se arată în decizia Judecătoriei Balș.

Această cerere de revizuire a fost înaintată de către Comisia Județeană de Fond Funciar Arad, iar miercuri, judecătorii din orașul Balș, județul Olt, au decis că sentința de la Ineu, din anul 2016, este greșită, astfel că au modificat-o complet.

„După patru ani de procese este o primă victorie în demersul nostru de a face dreptate locuitorilor satului Nadăș. Ne bucurăm de această sentință și sperăm că ea va fi menținută de Tribunalul Olt, dacă se va depune recurs”, a declarat prefectul județului Arad, Florentina Horgea.

Decizia Judecătoriei Balș nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Olt.

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.

Inițial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.

În anul 2009, familia Colțeu a intabulat suprafața de aproape 9.000 de hectare din Nadăș, aproape tot extravilanul satului, dobândită în instanță. În 2014, DNA Timișoara a descins la două cabinete notariale din Arad și la un ocol silvic din satul Nadăș, care aparține familiei Colțeu.

În iunie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă contestațiile în dosarul în care Curtea de Apel Timișoara a desființat, la sfârșitul anului 2016, mai multe documente de moștenire a celor aproape 8.800 de hectare de terenuri de teren și pădure care aparțin satului Nadăș.

Localnicii din Nadăş au susţinut mereu că familia Colţeu a obţinut de la stat terenuri la care nu ar fi avut dreptul pentru că ar fi falsificat documentele de moştenire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.