Statistici alarmante în județul Timiș: drogurile fac legea

Statistici alarmante în județul Timiș: drogurile fac legea

1
DISTRIBUIȚI

Zeci de tineri sunt transportați, anual, de urgență la spital, în urma consumului de droguri.

La fel ca-n întreaga țară, drogul preferat al tinerilor din județul Timiș rămâne canabisul. Asta pentru că produce efectele pe care consumatorii îl doresc: de a socializa mai ușor, de a dezinhiba, de a fi în centrul atenției. Cu scopul de a preveni consumul de canabis, la începutul lunii septembrie, la nivel național, a fost lansată o campanie de prevenire, intitulată „#potaltfel”.

Campania va fi implementată până la sfârșitul lunii iulie 2018, fiind fundamentată pe „Studiul național în populația generală privind consumul de tutun, alcool și droguri”, realizat o dată la trei ani, care relevă, la nivel național, o creștere a consumului de canabis. Scopul campaniei este de a informa, în special, tineri cu vârste între 15 și 24 de ani asupra efectelor consumului de canabis. În acest sens, în școlile și universitățile din județul Timiș, și nu numai, vor fi distribuite pliante și vor avea loc diferite activități.

Consum de droguri la 14 ani

Potrivit studiului întocmit de Agenția Națională Antidrog, cea mai mică vârstă de debut declarată a consumului de canabis a fost de 13 ani, iar media vârstei de debut este de 21 de ani. Cele mai mari valori ale consumului de canabis se observă la tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani.

„Un comportament adictiv atrage după sine şi alte tipuri de comportamente de acest fel. Astfel, dintre cei care au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis, 9,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/crack, 6,2% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 3,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină”, se arată în studiu.

De asemenea, din raport mai aflăm că peste 8% dintre adolescenții de 16 ani din România au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună. În anul 2015, au fost observate valori mai mari ale consumului de canabis în rândul băieților, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor.


Astfel, consumul de canabis până la vârsta de 16 ani a fost de 10,3% în rândul băieţilor, faţă de 6,1% în rândul fetelor.

„1,4% dintre elevi au debutat în consumul de canabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme. Se remarcă diferenţe între sexe, în ceea ce priveşte debutul precoce, proporţia băieţilor care au debutat într-un astfel de consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme fiind de peste 2 ori mai mare decât cea a fetelor care au experimentat un astfel de consum – 2,0% băieţi, 0,8% fete. Doar aproximativ o treime dintre adolescenții de 16 ani din România consideră consumul experimental (o dată/ de două ori) și ocazional (rareori) de canabis ca având un risc ridicat (37,5%, respectiv 37,2%). Deși într-un procent mai mare, doar 60,2% dintre elevi consideră consumul regulat de canabis ca fiind riscant, la un nivel ridicat”, se arată în studiul Agenției Naționale Antidrog.

La spital după ce s-au drogat

Potrivit studiului făcut public de Agenția Națională Antidrog, în anul 2015, 25 de tineri din județul Timiș au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale, după ce au consumat canabis.

La nivel național, au fost înregistrate 587 de urgențe medicale din cauza consumului de canabis, singular sau în combinație cu alte droguri, numărul fiind mai mare decât cel din 2014, când au fost înregistrate 453 de astfel de cazuri.

Cea mai mare parte a cazurilor de urgență în care a fost raportat consumul de canabis a fost diagnosticată cu intoxicație – 76,5%, urmat de tulburări mentale și de comportament – 7,8%, utilizare nocivă – 5,3%, dependență – 4,6%, sevraj – 2,6%, alte diagnostice – 2,0%.

„La nivel teritorial, deși se observă o extindere la nivel naţional a cazuisticii urgenţelor medicale datorate consumului de canabis, aceasta rămâne totuși concentrată în 6 unităţi teritoriale (Cluj, Timiş, Mureş, Municipiul Bucureşti, Prahova şi Constanţa), unde se cumulează peste două treimi (65,8%) din toată cazuistică”, transmite Agenția Națională Antidrog.

Conform studiului Agenției Naționale Antidrog, canabisul este pe locul doi ca și ușurință de procurat. „Cei mai mulți tineri consumă canabis și un procent mai mic, substanțe noi cu proprietăți psihoactive. Sunt drogurile cele mai consumate pentru că produc efectele care sunt urmărite de către tineri: de a fi în centrul atenției, de a fi înconjurați de prieteni, de a socializa, de a relaționa, de a comunica, de a fi relaxați, dezinhibați, de a fi teribiliști. Tocmai la aceste efecte noi încercăm să venim cu contraoferte, cu un stil de viață sănătos, dar totuși să se simtă în centrul atenției. Din păcate, numărul celor care adoptă comportamentul de consum de droguri la vârste fragede este în creștere. Sunt consumatori care sunt la gimnaziu, am întâlnit uneori ca debutul consumului să fie chiar la vârsta de 13 ani, o vârstă îngrijorătoare”, transmit reprezentanții Centrului Antidrog Timișoara.

1 COMENTARIU

  1. Doar minciuni nimic din acest articol nu e adevarat nici macar efectele marijuanei nu sunt prezentate corect. Acțiunea antidrog facuta de stat e pt a consuma banii de la buget.
    Plus ca in majoritatea tarilor civilizate deja e legală sau tolerată. Atentie la consumul de alcool care se vinde oriunde legal …..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.