Tot mai multe fabrici: periferia Timișoarei s-a umplut de spații logistice și...

Tot mai multe fabrici: periferia Timișoarei s-a umplut de spații logistice și industriale

0
DISTRIBUIȚI

8.000 de noi persoane au fost angajate, în ultimul an, la Timișoara, iar aproape jumătate au fost atrase într-un sector care se dezvoltă puternic – cel industrial. Orașul de pe Bega are cea mai dinamică dezvoltare în acest domeniu, după capitală.

Tot mai multe depozite destinate în special fabricilor au fost construite, în ultima perioadă, în capitala Banatului. Astfel, Timișoara a ajuns cea de-a doua cea mai mare piață a spațiilor logistice și industriale, iar mai mulți dezvoltatori au anunțat deja investiții în noi unități de producție.

În total, în ultimul an au fost angajate 8.000 de persoane în orașul de pe Bega, aproape jumătate fiind atrase în sectorul industrial, arată o analiză realizată de Economica.net. Cu un stoc de 2,65 milioane de mp la sfârșitul primelor șase luni din acest an, București domină peisajul spațiilor logistice și industriale cu 45% din acest stoc. A doua cea mai mare piață, cu un stoc de 320.000 mp, aproximativ 11% din stocul existent la nivel național, se regăsește la Timișoara.

„Timișoara este prima piață logistică și industrială care s-a conturat după anii ’90.


Este puternic reprezentată de companii active în sectorul de producție componente auto și electronice, precum și mărfuri generale. Mulți dintre acești jucători dețin propriile active, sub formă de fabrici, respectiv spații de depozitare. De-abia dupa anul 2008, dezvoltatorii mari au venit și construit parcuri logistice noi pentru închiriere”, a declarat Rodica Tarcavu, partener în cadrul departamentului industrial de la Cushman&Wakefield Echinox.

De asemenea, orașul de pe Bega este, după Capitală, și cea mai dinamică zonă ca și cerere din țară. Nivelul chiriei este competitiv, cu o medie în jurul a 3,5 euro/mp/ depozit, dar prețul scade atunci când se discută despre închirierea unor suprafețe mai mari de 10.000 mp. În viitorul apropiat, la Timișoara vor fi disponibile spre închiriere noi spații industriale, cu o suprafață totală de 40.000 mp.

Printre dezvoltatorii care doresc să realizeze astfel de spații industriale la Timișoara se numără P3, care deține cel mai mare parc logistic din România, lângă București. „La Timișoara, cererea din partea chiriașilor continuă să fie puternică, însă există probleme legate de disponibiliatatea forței de muncă, ceea ce ar putea genera limitări sau încetinirea unor viitoare extinderi”, a declarat, pentru economica.net, Sînziana Pardhan, directorul general al P3 România. Pardhan mai spune că principalele avantaje ale Timișoarei sunt localizarea în apropierea frontierei de vest, precum și existența unui segment puternic de consumatori. Astfel, capitala Banatului se va menține în continuare în topul locațiilor preferate de marile companii care aleg să-și deschidă fabrici.

Un alt atuu al Timișoarei este existența Universității Politehnica, înființată acum mai bine de 100 de ani, ce a facilitat accesul companiilor din domeniul industrial la o forță de muncă bine calificată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.