Vinul pune toamna în mișcare: spectacole, istorie și degustări la cramele din...

Vinul pune toamna în mișcare: spectacole, istorie și degustări la cramele din Arad

0
DISTRIBUIȚI

A venit toamna și e vremea recoltei și a culesului strugurilor, prilej de sărbătoare în localitățile din podgorii. Începând de astăzi, la sfârșitul fiecărei săptămâni, arădenii dar și turiștii din județele învecinate se vor putea bucura de un program intitulat „Circuitul cramelor”, care presupune vizitarea mai multor crame ale producătorilor din podgoria Aradului și degustarea de vinuri.

Spre podgorie, cu „Săgeata verde”

Turiștii vor putea ajunge la Ghioroc cu trenulețul electric de epocă botezat “Săgeata verde”, care pleacă din stația Kaufland Micalaca la ora 10,00 și are 25 de locuri. Rezervări de bilete se pot face pe site-ul www.sageataverde.ro. La Ghioroc poate fi vizitat Muzeul Tramvaiului și Muzeul Vinului, iar plecarea la Păuliș se face cu un microbuz, care asigură și reîntoarcerea la Arad.

Sărbătoarea strugurilor la Șiria

În podgoria Miniș-Măderat-Ghioroc, concentrată în zona colinară de la marginea Munților Zarandului sărbătoarea vinului a început încă de săptămâna trecută, cu prilejul zilelor comunei Ghioroc, când a fost sfințită recolta de struguri, iar în acest sfârșit de săptămână, gazdă în podgoria Miniș-Măderat va fi Șiria. Sâmbătă, de la ora 17,00, va avea loc un concert cu Dj Dodo, DJ Ninho și DJ Major Dep, cu participarea majoretelor din podgoria Ghioroc, iar ziua de duminică este dedicată spectacolelor folclorice, care vor începe la ora 16.00 și unde vor fi prezente mai multe ansambluri și grupuri vocale din localitățile învecinate.

În cele două zile de sărbătoare, pe aerodromul „Charlie Bravo” din Șiria va avea loc și un spectacol aeronautic cu avioane ultraușoare, motodeltaplane, motoplanoare și planoare, parapante și motoparapante, parașutiști și aeromodele iar amatorii vor putea zbura deasupra Șiriei alături de piloți. Cei care dispun de mai mult timp și sunt dornici de plimbare pot vizita și cetatea Șiriei, construită în secolul al XIII-lea, sau muzeele memoriale Ioan Slavici și Emil Monția, adăpostite în castelul Bohuș, dar și împrejurimile pline de numeroase atracții turistice.

Crame vestite din podgoria Aradului

Circuitele organizate presupun vizitarea și prezentarea zonelor viticole și a vinurilor de o calitate recunoscută care, pe vremuri, ajungeau până la curtea imperială de la Viena, a cramelor mai vechi și mai noi, care pun la dispoziția turiștilor sortimente de vinuri obținute din strugurii cultivați în podgoriile locale. Crama Wine Princess din Păuliș se încearcă să redea podgoriei Miniș renumele istoric prin cultivarea soiurilor din care se fabrică faimoasele vinuri roșii, dar și cele albe, și care se păstrează în pivnițele cu o capacitate de 5.000 de hectolitri, iar cei interesați pot cumpăra vinul direct de la sursă.

O altă firmă care cultivă diferite soiuri de struguri pe dealurile Șiriei este S.C. Cramele Miniș, unde vinurile pot fi degustate în vechile pivnițe de piatră construite de baronul Bohuș la începutul secolului al XIX-lea, sau cumpărate de la magazinele din Șiria.


Tot în milenara podgorie Miniș-Măderat, se găsesc vinuri produse de societatea Elite Wine, recunoscute pentru calitatea lor. La cerere, pentru grupuri de cel puțin 20 de persoane, se asigură ghidaj în limbile engleză, germană sau maghiară.

Surse foto: trecator.ro, agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.