Zeci de migranți, în bătaia ploii, într-o tabără ilegală de la marginea...

Zeci de migranți, în bătaia ploii, într-o tabără ilegală de la marginea Timișoarei FOTO

2
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1177321222">
Migranții și-au improvizat corturi la marginea Timișoarei Foto Virgil Simonescu

 

Zeci de migranți, mulți dintre ei copii, înfruntă ploaia în tabără ilegală care a reapărut la marginea Timișoarei. Pe câmpul de pe Calea Aradului, au apărut deja corturi. ”A venit Poliția să ne spună să plecăm, dar unde să mergem? Suntem de cinci zile aici. Vrem să ajungem în Germania”, ne explică un palestinian, care nu iese din cort decât după ce se asigură că nu este filmat. Mai încolo, un alt cort e gol. Ocupanții au plecat să-și cumpere de mâncare. În jur e plin de gunoaie, dar nimeni nu e deranjat.

Puțin mai încolo, un afgan ne face drum să-l urmăm prin gardul spart, aflat în spatele tufelor. ”Veniți, veni, familie mare”, ne spune-n engleză. După câțiva metri, într-o clădire dezafectată, suntem întâmpinați de câțiva copiii. Sunt fericiți că și-au găsit adăpost. Afară plouă tot mai tare. ”Suntem din Afganistan. La centru, polițiștii ne-au spus să plecăm. Nu sunt bani”, traduce spusele adultului o adolescentă din Afganistan. Bărbatul scoate adeverințele provizorii de identitate care arată că au fost înregistrați în centrul din Timișoara, aflat la nici 300 de metri distanță.

Puțin mai încolo, sub o tablă sprijinită de două tufe și un par, câțiva tineri stau înveliți în pături și discută. O bucată de plastic ținută de un bidon cu apă îi ferește de vânt și ploaie. Așteaptă să plece spre vestul Europei. Nu știu când și cum. ”O să plătim niște bani cuiva să ne ducă în Austria. Poate prin Ungaria. Azi, mâine, vedem”, ne explică unul dintre ei. O familie se întoarce încărcată de la hipermarket. Pe câteva cartoane bătute de ploaie, întind masa și mănâncă-n genunchi. Două femei și un copil încearcă să se încălzească la un foc făcut din câteva surcele. La vreo 30 de metri mai încolo, trei bărbați trecuți de prima tinerețe se ascund în tufe. Nu ies de acolo și nici nu sunt prea vorbăreți. ”Nu vrem în România. Nu e bine aici”, ne explică într-o engleză aproximativă unul dintre ei după ce termină o discuție la telefon în arabă. De pe câmp, mai apar câțiva migranți cu cartoane-n cap pe post de umbrele și se topesc în spatele tufelor. Plouă tot mai tare în timp ce unul dintre bărbați ne asigură că ”plecăm, poate azi, poate mâine. Cum e norocul”.

Foto Virgil Simonescu

2 COMENTARII

  1. Ai de noi,astia fura banii alocati de UE migrantilor.Ii baga in buzunarele proprii,iata ca au mai gasit ce sa fure,dupa orfelinate si azile de batrani

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.