Motivul pentru care un neamț și zece englezi au renunțat la a...

Motivul pentru care un neamț și zece englezi au renunțat la a vedea meciuri în Bundesliga și Premier League pentru o partidă de fotbal la Tomnatic FOTO

0
DISTRIBUIȚI

 

Englezii au ”invadat” Tomnaticul. Foto: Romanian Groundhopper / Facebook

Aproape niciun român nu ar înțelege de ce ai renunța la un weekend de meciuri în cele mai importante ligi din Europa pentru a vedea fotbal la Tomnatic, Deta ori Jimbolia. Și totuși, asta s-a întâmplat cu mai mulți străini care au venit în urmă cu două săptămâni să experimenteze fotbalul din vestul țării noastre. Aceștia l-au avut ca ghid pe Andrei Otineanu, un tânăr din București care s-a îndrăgostit de un fenomen mai puțin cunoscut la noi: ”groundhopping-ul”.

Cu origini în Anglia și, mai târziu, în Germania anilor ‘80, ”groundhopping-ul” e un hobby care presupune vizitarea cât mai multor arene, în special de fotbal. Un termen format din cuvântul ”ground”, adică teren, plus, ”hopping”, care înseamnă țopăit. În România acest tip de activitate se află însă doar într-un stadiu incipient. Andrei Otineanu e astfel un pionier de la noi al ”țopăitului” stadioanelor. Piteșteanul stabilit la București a atins recent cota o sută de arene vizitate. ”Eu, prin intermediul străinilor, am descoperit un grup de Facebook cu oameni care făceau asta. Postau poze de la meciurile la care se duceau. Sunt persoane din toate țările, nu doar europene, am întâlnit și brazilieni, argentinieni. Involuntar am început să merg și eu. Îmi place fotbalul, normal, pentru că e relaxant. Un meci de Liga a V-a, la care îți iei o bere, e ca o ieșire în parc”, ne spune Andrei Otineanu.

Între timp acesta și-a dezvoltat un blog, un cont de YouTube și o pagină de Facebook  pe care postează aventurile sale ca ”Romanian Groundhopper”. Cei care împărtășesc pasiunea vizitatului arenelor de fotbal s-au organizat și merg în grupuri la meciuri din alte țări. Andrei și-a asumat astfel răspunderea să organizeze o ”țopăială” pe terenurile patriei. ”În mai 2016 am început chestia asta organizată în România, în București am avut 15 străini la prima vizită. Apoi, în primăvara acestui an au venit 21 de străni. Atunci m-am gândit să îi scot din Capitală data viitoare, pentru că mai sunt locuri interesante”, continuă ”groundhopper-ul românesc”.

Fascinați de Valea Domanului

Andrei Otineanu a ales o altă ”capitală”, cea a Banatului, pentru prima excursie cu străinii ”groundhopperi” în afara Bucureștiului. Acesta s-a gândit în primul rând la cele patru echipe din zonă care evoluează în primele două eșaloane. Adică ACS Poli, ASU Poli, Ripensia și UTA. Culmea, niciuna nu  a avut meci în weekendul bătut în cuie din timp de către The ”Romanian Groundhopper” și amicii săi. ”Până la urmă cred că a ieșit mai bine pentru ei, pentru mine sigur. Am văzut lucruri mult mai frumoase”, a conchis Andrei. Grupul de 15 persoane, dintre care 11 străini – zece din Anglia și unul din Germania – a gustat din plin itinerariul pe arene și terenuri de ligă inferioară. ”Patru dintre ei, neamțul și trei dintre englezi au fost și în precedentele excursii prin București. Trei au fost pentru prima dată aici și pentru prima dată în România”, subliniază Andrei Otineanu.

”Mircea Chivu”, pus în valoare de natură

Vinerea trecută aceștia au mers mai întâi lângă graniță, la Jimbolia, pentru a vedea eșecul la limită din Liga a III-a al gazdelor de la Mama Mia, scor 0-1, cu Centrul de Pregătire Timișoara. Dezamăgirea a fost că, față de pozele văzute pe net, s-au făcut reparații la arena ”Arpad Thierjung” și aceasta nu mai avea acoperiș. A doua zi dimineața au văzut un meci de Liga a IV-a, la Gătaia. Pentru ca pe seară să se ajungă la Reșița, pentru victoria gazdelor de la CSM Școlar cu Gloria Cermei. Mai mult, duminica, străinii au ajuns la Deta pentru frumusețea tribunei de lemn, dar au văzut doar un joc de Liga a VI-a, al echipei secunde a localnicei ASO. În fine, Tomnaticul a fost ultima listă, nici spectacolul din teren nu a lipsit: un 3-4 cu AS Seceani.

Străinii, și nu numai, căci nici românii din grup nu mai veniseră în Banat la meciuri, au rămas cel mai mult impresionați de spectaculozitatea stadionului ”Mircea Chivu”, din Reșița, plasat într-un cadru natural superb. ”Unul dintre ei a fost pe 4.000 de stadioane din lume și a spus că cel de la Reșița e pentru el în Top 10. Pentru mine e numărul 1 din 105 câte am văzut eu, fără îndoială”, a precizat Andrei Otineanu.

Excursiile de tip ”groundhopping” nu se rezumă însă doar la asistarea la un meci pe un stadion necunoscut. Astfel, în Banat, străinii au gustat câte ceva din multiculturalitatea regiunii. ”Nu am luat exact un model, i-am întrebat pe ei ce le-ar plăcea să facă, unde să meargă, ce să mănânce, m-am pliat pe dorințele lor. Față de București, au putut să vadă acum România autentică. Mergând prin comune și sate, pentru ei a fost ceva: Wow! Și ei stau în orașe, în Anglia, și nu au văzut viața atât de simplă. Unul dintre ei a spus că e chiar foarte frumos să vadă găini, capre, oameni care trăiesc la curte. Chiar se întrebau cum trăiesc și cât de frumoasă e așa o viață. Așa a fost la Tomnatic”, continuă Otineanu. Acesta le-a întocmit oaspeților și un program de meci, faptul că Unirea Tomnatic a fost prima echipă sătească ajunsă în B și că localitatea a fost colonizată de alsacieni, nu au lipsit la capitolul informații.

Un alt stadion impresionant pentru ”groundhopperi” a fost și cel din Deta, fostul ”Furnirul”.


”Cel mai mult mi-a plăcut Reșița, pentru cât de impozantă e arena, și Deta, pentru tribuna de lemn. Au spus că în Anglia, dacă ar avea așa ceva, ar fi conservat, nu ar avea voie nimeni să-i modifice ceva, doar să-l întrețină. Precum un monument UNESCO. Față de București au spus că stadioanele de aici au un caracter aparte. În primul rând e înfluența zonei, pentru că am fost în atâtea sate nemțești… În timp ce în București sunt construite cam pe același model comunist, mai mult sau mai puțin”, a conchis Andrei.

Toți cei 11 străini s-au arătat încântați de experiența bănățeană și trebuie precizat că între aceștia nu s-au aflat doar bărbați. Englezoaicele Jane și Carol sunt și ele ”groundhopperițe” iar acum au o imagine mai apropiată de adevăr despre România. ”Din punctul meu de vedere e o chestie care merge mai departe de turismul tradițional. În primul rând faci ce-ți place: vezi fotbal și vizitezi niște locuri în care nu ai ajunge altfel. Vezi România tradițională și vezi fotbal. La fel cum făceam eu în Germania sau în Polonia, unde am locuit un an, mergeam și la sate și descopeream niște chestii pe care în Varșovia sau Cracovia nu le-aș fi găsit niciodată”, a precizat ”țopăitorul autohton” al stadioanelor. Prin urmare, poate pe viitor tot mai multe echipe din județul Timiș, și nu numai, se vor gândi serios la imaginea lor. Căci nu se știe când vor avea din nou spectatori de ”afară”, dornici de a cheltui euro pe un nou tip de turism, cel fotbalistic.

Andrei Otineanu, la Deta

Marketing în Liga a IV-a

Andrei Otineanu îmbină utilul cu plăcutul și din punct de vedere profesional. Tânărul de 23 de ani a studiat marketingul inclusiv în Polonia, la Universitatea din Lodz, prin programul Erasmus, și e social media manager la FC Carmen București. Un club istoric, care, asemănător Ripensiei, a fost readus la viață într-o ligă inferioară. ”Acum fac marketing și management în turism, se leagă oarecum de această chestie. Am avantajul și norocul că lucrez într-un domeniu care-mi place”, a concluzionat Otineanu. Echipa Carmen e doar în Liga a IV-a dar depășește multe grupări din primele două eșaloane la capitolul grijă pentru imagine.

”Unul dintre străini a fost pe 4.000 de stadioane din lume și a spus că cel de la Reșița e pentru el în Top 10”, Andrei Otineanu alias ”Romanian Groundhopper”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.