Adunarea Parlamentară a NATO. Ministrul Apărării: „Înainte de ‘Schengenul militar’, România trebuie...

Adunarea Parlamentară a NATO. Ministrul Apărării: „Înainte de ‘Schengenul militar’, România trebuie să fie parte a Schengenului însuşi”

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, astăzi, la Adunarea Parlamentară a NATO, că înainte de a se lua o decizie despre ”Schengen-ul Militar”, un spaţiu de liberă circulaţie pe teritoriul european al trupelor ţărilor membre NATO, România trebuie să fie parte a Spaţiului Schengen, scrie Mediafax.

”Suntem foarte conştienţi de procedurile birocratice de la graniţele României, de aceea am insistat şi am vorbit şi în Guvernul nostru, am discutat despre un aşa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuşi. Sigur, convoaiele militare stau în şir la graniţă, pentru cã acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un ‘Schengen militar’ să revenim la agenda Schengen-ului însuşi să o discutăm încă o dată.


Cred că România merită să fie parte din spaţiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianţă, dar şi pentru SUA”, a spus Fifor în Comisia pentru apărare şi securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului.

Ministrul Apărării a vorbit şi despre dotările navale ale României.

”Urmărim şi reînnoirea capacităţilor maritime, programul nostru de dotare, unul dintre cele opt programe aprobate, se referă la patru corvete care vor fi produse aici, în România, cel puţin vrem să le producem în România, printr-un program de cooperare industrială. Încă căutãm parteneri pentru a putea începe aceste lucrãri şi sperăm să începem în 2018 să putem realiza acest program. Nimeni nu poate vorbi de a înfrunta cu acestea capacităţile flotei ruseşti care este destul de prezentă în regiunile Mãrii Negre, dar credem că rolul nostru este de a descuraja aici în regiunile Mării Negre, de aceea vrem să ne consolidãm şi forţele navale. Aceste patru corvete sunt doar o parte din programul nostru de dotare”, a precizat Fifor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.