Amenzi uriașe date de Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș. De ce crede...

Amenzi uriașe date de Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș. De ce crede Ileana Tomoioagă că schimbările din Codul Muncii sunt eficiente VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Schimbările legislative din Codul Muncii a fost subiectul principal al emisiunii PRESSALERT LIVE din această seară, când invitată în studioul HDV a fost Ileana Tomoioagă, directorul adjunct la Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș.

Invitata a explicat ce înseamnă aceste modificări care, din punctul său de vedere, sunt de bun augur, întrucât le eficientizează munca. „Modificarea intervenită clarifică foarte bine ce înseamnă munca nedeclarată. Prima dată reprezintă primirea unei persoane fără a avea încheiat contract individual de muncă. De asemenea, mai înseamnă primirea unei persoane în afara orelor din contractul de muncă. Adică dacă figurează cu patru ore, nu ai voie să-l ții mai multe, iar sancțiunea este de 10.000 de lei. Mai înseamnă și primirea la muncă a unei persoane care are contractul individual de muncă suspendat, dar și primirea la muncă a unei persoane fără a transmite raportul de muncă anterior începerii activității în Revisal.


Dacă găsim muncă la negru, avem posibilitatea să sistăm activitatea”, a menționat Ileana Tomoioagă.

Totuși, angajatorii care au folosit oameni fără să-i angajeze cu forme legale, nu au avut prea mult de suferit. „Condamnări nu au fost. Tot ce a venit către noi a fost cu neînceperea urmăririi penale, în toate cazurile în care au fost găsiți mai mult de cinci angajați. Probabil că au apreciat că pericolul social nu a fost așa de mare”, a confirmat directorul adjunct al ITM Timiș.

Nu sunt singurele modificări. Spre exemplu, angajatorul este obligat să aibă o copie după contractul individual de muncă al persoanei care prestează activitate, o evidență a orei începerii și sfârșitului activității. „Este în regulă un sistem cu cartelă, unde de scanezi, însă pe un șantier nu poate fi vorba de așa ceva. Sistemul acesta e tot pentru a putea depista munca nedeclarată. În pontajele pe care angajatorii le aduceau la control toți lucrau opt ore, nu munceau sâmbăta, nici sărbătorile legale”, a explicat Ileana Tomoioagă.

În Timiș sunt aproximativ 23.000 de firme active, iar ITM dispune de 35 de inspectori pe partea de control al relațiilor de muncă și alți 17 pe partea de securitate și sănătate în muncă. „Am avut 1.200 de sesizări soluționate. Mai multe ca anul trecut. Până acum au fost în jur de 4.000 de controale. Au fost aplicate 3.551 de sancțiuni și avem doar 331 de amenzi, nici măcar 10%. E drept, valoarea amenzilor este mare, în jur de 2 milioane și ceva de lei. Echipele de control trebuie să aprecieze fapta de pericol social, acolo au fost date amenzi, în general”, a declrat Ileana Tomoioagă, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.