Aproximativ 50.000 de porci, sacrificați în fiecare an în Timiș. Câți locuitori...

Aproximativ 50.000 de porci, sacrificați în fiecare an în Timiș. Câți locuitori testează carnea înainte de a o consuma

0
DISTRIBUIȚI

Majoritatea locuitorilor din județul Timiș care sacrifică porci în preajma sărbătorilor de iarnă, și nu numai, a realizat cât de mari sunt riscurile la care se expun dacă consumă carne netestată.

Anual, potrivit reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, sunt tăiați aproximativ 50.000 de porci în gospodăriile din județ, însă 80-90% din carne este examinată pentru depistarea trichinelozei.

Adrian Popa, directorul DSV Timiș, spune că numărul sacrificărilor este în scădere în ultimii ani, dar a crescut numărul persoanelor care testează carnea, conștiente fiind de riscurile la care se expun.

„Anul trecut am avut câteva probleme cu bolile cu transmitere de la animal la om.


Este vorba despre trichineloza, dar şi de botulism. Din fericire, acestea sunt sporadice. Trichineloza apare în gospodării unde se fac sacrificări neverificate. De asemenea, sunt probleme acolo unde are loc braconaj la mistreţ. O altă problemă care apare este legată de botulism, foarte gravă, care există în condiţiile sacrificărilor efectuate în condiţii de igienă precară. Carcasele de animale nu sunt transportate şi păstrate în siguranţă şi intră în contract cu pământul, iar de aici apare botulismul. Cazuri mai grave au fost în zona Deta, Lovrin”, a afirmat, astăzi, Adrian Popa, director DSVSA Timiş.

Potrivit reprezentanților instituției, examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei costă aproximativ 10 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.