Cafeaua, „drogul” dimineților. Băutura cu care mulți dintre noi ne începem ziua...

Cafeaua, „drogul” dimineților. Băutura cu care mulți dintre noi ne începem ziua vine cu o mulțime de beneficii, dacă o consumăm cu moderație

0
DISTRIBUIȚI

Este una din plăcerile noastre zilnice, iar mulți dintre noi nici nu concepem o dimineață fără să servim măcar o ceașcă de cafea.

Însă, în timp ce producătorii se întrec să ne ofere sortimente care de care mai diverse, iar patronii de cafenele fac din experiența servitului de cafelei una de neuitat, specialiștii atrag atenția că mult iubita cafea ne poate dăuna sănătății. Iar de la relaxare la boală uneori nu e decât un singur pas, iar cei care întrec măsura și consumă cafea în exces riscă o serie de afecțiuni cardiace periculoase.

Însă, consumată cu moderație, cafeaua are o serie de beneficii confirmate de specialiști. Mai jos vă prezentăm câteva din motivele pentru care este indicat să consumați cafea zilnic, în cantități moderate.

Energie și inteligență

Consumul de cafea ajută la reducerea senzației de oboseală și ne conferă energie, grație conținutului de cafeină, care, spun specialiștii, este cea mai consumată substanță psihoactivă din lume.

Imediat după ce consumăm cafea, cafeina ajunge în sânge și mai apoi la creier. Aceasta duce la o stimulare a activității neuronilor, astfel că mai multe funcții ale creierului sunt activate, ducând la sporirea unor capacități precum nivelul de energie sau îmbunătățirea stării de spirit.

Bună la slăbit

Cercetările au demonstrat că unul din produsele care ajută la arderea grăsimilor este chiar mult iubita cafea. Consumul de cafea crește rata metabolică cu aproximativ 10%. Același studii arată și că oamenii care consumă cafea au înregistrat rezultate mai bune atunci când au ținut diete.

Practic, cei care au ținut dietă și au introdus cafeaua în alimentația lor au avut parte de o creștere a arderilor cu circa 10%. Trebuie spus încă că efectele scad în intensitate pe măsură ce consumăm cafea de mai mult timp.

Sursă de nutrienți

Văzută mai degrabă ca o băutură folosită pentru a ne oferi energie, cafeaua este o adevărată sursă de nutrienți esențiali pentru organismul nostru.


O singură ceașcă de cafea conține 11% din doza zilnică de vitamina B12, 6% din necesarul de vitamina B5, 3% din necesarul de magneziu și potasiu și 2% din necesarul recomandat zilnic de B3.

Deși valorile par relativ mici, știm cu toții că majoritatea oamenilor consumă mai mult de o ceașcă de cafea pe zi.

Piedică pentru boli

Aproximativ 300 de milioane de oameni suferă de diabet, la nivel mondial. Suferinzii prezintă rezistență la insulină sau incapacitatea de o produce în cantitățile necesare. Studiile făcute de cercetători la nivel mondial au demonstrat că oamenii care consumă cafea au un risc redus cu 23 – 50% de a se îmbolnăvi de diabet. Băutura cu care cei mai mulți dintre noi ne începem ziua ne poate feri și de unele din cele mai cumplite boli ale bătrâneții, Alzheimer și demența.

Cei mai mulți dintre vârstnicii afectați au peste 65 de ani și trebuie spus că boala Alzheimer nu are leac. Specialiștii susțin însă că deși simptomele bolii nu pot fi atenuate, cei care înaintează în vârstă pot lua măsuri pentru ca boala să nu se instaleze. Printre recomandările medicilor se numără o alimentație sănătoasă, exercițiile fizice, dar și consumul de cafea, care prin efectele pe care le are asupra creierului scade cu 65% riscul de a dezvolta Alzheimer sau Parkinson.

Cafeaua scade riscul de infarct

Deși atunci când vine vorba de consumul de cafea avertismentele curg din toate părție, specialiștii susțin că totuși consumul moderat de cafea ajută la o mai bună funcționare a inimii. Practic, doar oamenii care au deja tensiune arterială ridicată riscă să aibă probleme din cauza consumului de cafea, consumul moderat nefiind o problemă pentru oamenii cu o stare bună de sănătate. Grație faptului că ajută organismul să funcționeze mai bine, cafeaua ne poate ajuta înclusiv să ne ferim de infarct.

Subliniem din nou: cheia este moderația. Specialiștii recomandă să consumăm în medie două, cel mult trei cești de cafea pe zi. De asemenea, pentru un somn odihnitor, este bine să nu mai consumăm cafea după ora 17.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.