Catalanii și-au declarat independența față de Spania

Catalanii și-au declarat independența față de Spania

0
DISTRIBUIȚI

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent care ia forma unei republici”, transmit agențiile internaționale de presă.

Cu puțin timp înainte, parlamentul Cataloniei a adoptat o moțiune privind începere unui „proces constitutiv” pentru separarea de Spania. În semn de protest, parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Moțiunea, care fusese înaintată de deputați ai formațiunilor Junts pel Si și CUP, prevede „constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic și social”.

În Barcelona, mii de catalani s-au adunat într-o piaţă aflată în arpopierea Parlamentului regional, fluturând steagurile Cataloniei şi cerând „independenţă şi libertate”.

Carles Puigdemont, a anunțat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol.


Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituția Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.