Cea mai mare seră din România, inaugurată la 20 de kilometri de...

Cea mai mare seră din România, inaugurată la 20 de kilometri de Timișoara. Roșiile cresc în coajă de nucă de cocos FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Cea mai mare seră realizată în România în ultimii 12 ani a fost inaugurată, astăzi, în localitatea Biled, aflată la 20 de kilometri de Timișoara. Peste 2,5 milioane de euro s-au investit în proiect, dintre care 500.000 de euro bani europeni, în seră urmând a fi cultivate roșii cu „gust de roșii”, în substrat din coajă de nucă de cocos. Sera pentru cultivarea roșiilor are o suprafață de peste 16.000 de metri pătrați și a fost realizată în trei ani.

Proprietarul serei, Silvia Răileanu, a declarat, astăzi, că sera dispune de tehnologie de ultimă generație, cu un grad ridicat de automatizare, cu scopul înregistrării de producții ridicate, de cea mai bună calitate. Silvia Răileanu spune că i-a venit ideea de a realiza o seră în care să cultive roșii gustoase, după ce a vizitat mai multe sere în Olanda.

„Sunt mamă a patru copii, de profesie sunt jurist, dar în ultimii ani m-am ocupat de administrarea unui restaurant pe care-l dețin în Timișoara. Prima dată, împreună cu soțul am dorit să facem un ștrand termal, aici a funcționat în trecut ștrandul de la Biled, și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Dar între timp am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. Iar lucrul care m-a determinat să investim în seră este faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă atunci când le dau legume să mănânce. Iar singurele pe care le acceptau erau roșiile, dar doar cele gustoase. Și atunci am zis că asta e nișa. La noi nu sunt, să încercăm să le facem aici. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două, trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Sperăm să ne adresăm în special pieței din Banat”, a explicat Silvia Răileanu.

Proprietarul celei mai mari sere realizate în România în ultimii 12 ani spune că aceasta se numește „Super”, pentru că se dorește „să facem roșii super, roșii cu gust de roșii”. Silvia Răileanu a precizat că în seră vor fi cultivate roșii din soiul cocktail, care sunt foarte gustoase, producția zilnică fiind estimată la 1,3 tone pe zi.

„Doar în Timișoara se consumă mult mai multe roșii pe zi decât putem noi să producem, însă toate vin din import și credem că am putea să le vindem direct. De aceea facem roșii cocktail, în idea de a le vinde proaspăt. Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați, iar răsădurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem probabil de la o firmă din Olanda”, a explicat Silvia Răileanu.

Proprietarul serei „Super” din localitatea Biled spune că plantele vor fi plantate la mijlocul lunii decembrie, iar primele roșii vor ajunge pe piață în luna februarie a anului viitor.

Roșiile cresc în nucă de cocos

Sera din județul Timiș este dotată cu tehnologie de ultimă generație, astfel că de la un calculator sunt setați toți parametrii.


Prin urmare, pentru eficientizarea consumului de energie se va folosi apă geotermală și boiler, iar în seră va fi creat un mediu ideal pentru creșterea roșiilor, aceasta fiind dotată cu sistem de încălzire, de ceață, de răcire pe acoperiș, precum și cu un ecran termic de umbrire automatizat. De asemenea, plantele nu vor crește în pământ, ci va fi utilizat un substrat cu durată de viață și grad de oxigenare mare, din coajă de nucă de cocos.

„În seră sunt jgheaburi, pe ele vine nuca de cocos, pe care vor fi plantele înalte de aproximativ 50 de centimetri, în ghiveci. Consumatorul aș vrea să înțeleagă că în seră se cresc roșii bune, nu se vând otrăvuri. Și planta își ia din pământ, un pământ fără îngrășământ nu produce nimic. Doar că aici se dă controlat, după rețetă și sunt foarte sigure, mult mai sănătoase decât poate le putem crește în pământ, pentru că acolo e mai greu să calculăm. Un calculator va dirija toată sera. Când e prea cald, automat se deschide sistemul de ventilație. Când este prea frig, pornește apa în sistemul de încălzire. Totul este computerizat”, a explicat Silvia Răileanu.

Proprietarul serei „Super” estimează că roșiile vor fi vândute cu 10 – 12 lei kilogramul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.