Centrul de Mari Arși din Timișoara, sub lacăt până la mijlocul lui...

Centrul de Mari Arși din Timișoara, sub lacăt până la mijlocul lui 2018. De ce întârzie deschiderea compartimentului

0
DISTRIBUIȚI
clinica mari arsi
Foto: Adrian Pîclișan

Centrul de Mari Arși din Timișoara mai are de așteptat până să fie dotat cu aparatele medicale necesare tratării pacienților gravi. Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara, ne-a declarat că până la sfârșitul anului există șanse să ajungă doar o parte din aparatele medicale, pentru compartimentul ATI, iar echipamentele necesare dotării celor trei saloane ar putea fi cumpărate de abia anul viitor.

“Aparatele care țin de Secția de Terapie Intensivă vor fi livrate până la sfârșitul anului, pentru că a fost licitația desfășurată și finalizată de către Ministerul Sănătății și urmează, conform cerințelor de la Chirurgie Plastică, să fie distribuite către Compartimentul de Mari Arși. În ceea ce privește aparatura specială, specifică pacientului cu arsuri grave, dependentă de Chirurgie Plastică și bloc operator, s-au înaintat Ministerului Sănătății tot necesarul și toate caracteristicile, caietul de sarcini, și urmează să înceapă procedura de licitație. Valoarea totală a aparaturii este în jur de 17 milioane de lei, estimată conform caietului de sarcini de către colegii de la Casa Austria”, a afirmat Marius Craina.

Directorul Spitalului Județean Timișoara a declarat că, în acest an, a fost angajat și personalul medical care ar urma să lucreze în Centrul de Mari Arși, însă acesta a fost mutat pe alte secții.

“Personalul este angajat în proporție de 80-90%, este alocat, distribuit către celelalte secții de specialitate din cadrul spitalului.


Adică lucrează la Chirurgie Plastic și pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Am angajat în jur de 40 de persoane: medici, asistente, infirmiere, kinetoterapeut, brancardier”, a precizat Marius Craina.

Directorul Spitalului Județean Timișoara estimează că, cel târziu la mijlocul anului 2018, Centrul de Mari Arși va putea fi funcțional, după un an și jumătate de la finalizarea lucrărilor la primele trei saloane pentru pacienți cu arsuri grave.

“Prin lunile martie – aprilie ar trebui finalizate lucrările și la celelalte două saloane ale Centrului de Mari Arși, cu bani de la Consiliul Județean Timiș. Deci, aparatura de ATI, din informațiile pe care le avem de la Ministerul Sănătății, ajunge 100% în acest an, iar noi estimăm că undeva la jumătatea anului viitor, trebuie finalizată licitația și pentru celelalte aparate medicale, astfel încât odată finalizată construcția să putem să utilizăm la întreaga capacitate acest compartiment”, a declarat Marius Craina.

Vă reamintim că în cadrul Spitalului Județean Timișoara au fost finalizate, la sfârșitul anului trecut, trei dintre cele cinci saloane ale celui mai mare Centru de Mari Arși din România, care, însă, nu pot fi utilizate, pentru că Ministerul Sănătății nu a cumpărat aparatura medicală necesară.

Lucrările la cele trei saloane ale Centrului de Mari Arși al Spitalului Județean Timișoara au fost finalizate în luna decembrie a anului trecut, cu bani de la Consiliul Județean Timiș. În total, instituția a investit 900.000 de euro pentru realizarea rezervelor, iar în anul 2017 a alocat fondurile necesare pentru construirea celorlalte două saloane pentru pacienți cu arsuri grave.

Pentru că Ministerul Sănătății nu a cumpărat aparatura medicală pentru Centrul de Mari Arși din Timișoara, la spitalul județean pot fi tratați doar pacienți cu arsuri pe cel mult 20% din suprafața corpului, restul fiind trimiși la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.