Croitorii pământului: povestea unei afaceri de succes

Croitorii pământului: povestea unei afaceri de succes

0
DISTRIBUIȚI

”Nu cred că există comună sau oraș din România pe unde să nu fi trecut să măsurăm în cei 25 de ani de când există Gauss”, sintetizează Mircea Stoian, unul dintre cei doi fondatorii ai companiei timișorene alături de Claudiu Țaga, povestea celei mai mare firme de topografie din România. După un sfert de secol împreună ”mulți au zis că suntem căsătoriți și ne-au invidiat pentru cum ne-am înțeles”. Secretul? ”Am luat armata de mici  în piept, de la liceu. Am avut rigoarea-n noi. O ruletă are două capete. Nu ai cum să faci singur treaba pe teren. Întotdeauna ne-am spus ce am avut de spus fără răutăți”, dezvăluie cei doi. Decembrie 1989 i-a prins topografi în armată – Claudiu Țaga, la Divizia 18 mecanizată din Timișoara, Mircea Stoian, la eșalonul inferior, Regimentul 39 artilerie.

Apariția legii proprietății și faptul că imediat după Revoluție ”toată lumea făcea afaceri” i-au făcut pe cei doi ofițeri să vadă oportunitatea. ”Înainte de  89, tot ce ținea de topografie făcea armata. Eu am fost topograf când s-a făcut Transfăgărășanul, Canalul Dunăre – Mare Neagră, Casa Poporului și am lucrat la harta României 1 la 25.000. Toți s-au apucat de afaceri în democrație. Noi nu am putut cumpăra de la unitate două tunuri cum au făcut alții care și-au cumpărat strungurile din fabrică. Nu ne-am priceput la comerț, ci la tehnică”, își amintește Claudiu Țaga. Prima dată au vrut să se angajeze la una dintre primele firme private din Timișoara, dar ”când am văzut care sun cerințele lucrărilor în zona civilă, am zis că ne descurcăm singuri și ne facem firma noastră de topografie”.

”Frații Grimm” nu ”Gauss”

Pentru că nu aveau bani, prima dată Mircea Stoian și-a făcut un PFA, apoi o societate în nume colectiv, unde nu trebuia capital social, și, apoi, în 1992 au înființat Gauss SRL. Cei din armată aveau voie, la acel moment, să-și înființeze firme cu condiția să nu fie asociați unici și să nu lezeze onoarea și demnitate hainei militare. ”De parcă munca a lezat vreodată onoarea”, comentează, acum, amuzat Stoian. Numele l-a ales după primul examen de topografie pe care l-a dat în facultate – ”Baza matematică a proiecției Gauss”. La un moment dat, numele firmei i-a ajutat să treacă zâmbind peste momentele critice. Carl Friedrich Gauss era și pe bancnota de 10 mărci germane și ”într-o zi i-am spus că ar trebui să ne schimbăm numele în Frații Grimm. Ei erau pe bancnota de 1.000 de mărci”, povestește Claudiu Țaga. Mentorul tehnico- științific al celor doi – prof.dr. Gherasim Marton, de la Odorheiu Secuiesc, ”singurul român aflat în analele internaționale ale științei topografice”.

Aventurile retrocedărilor

Primul client pentru proaspeții ofițeri-antreprenori a fost primăria din Șag după ce ”primarul de atunci, Sârbovan, a văzut că oficiu de cadastru tot întârzie cu măsurătorile au căutat pe cineva privat. Primele titluri de proprietate din Timiș emise au fost în localitateSculea,comnua Gătaia, după măsurătorile noastre”, spune Mircea Stoian. Și nu a fost deloc simplu. ”Mergeam la unitate și când plecam ne schimbam în mașină în haine civile și plecam pe teren să măsurăm. Noaptea stăteam să tragem în tuș hărțile. Eu am reușit maxim 20 de ore. Claudiu a reușit performanța să nu doarmă 24 de ore și să lucreze. Cum e ambidextru, era specialistul în desenat. Eu mai apucam să apuc niște ore de somn. Cum aveam nevoie de al treilea om, îl luam cu noi pe tata, care era pensionar atunci”, își amintește Stoian. Recordul în acele vremuri – să măsoare într-o zi 250 de hectare de teren.

Nu au lipsit aventurileretrocederilor de care acum își aduc aminte zâmbind. Claudiu Țaga s-a trezit cu sătenii din Bencecu de  Sus venind cu furci și topoare ca să le dea terenul pe vechile amplasamente.


După ce pământul s-a împărțit, oamenii și-au dat seama că au primit niște ”curele”de pământ late de câțiva metri și lungi de kilometri, greu de exploatat. Au ieșit din nou în stradă să ceară ale amplasamente. Au rămas cu ce și-au dorit inițial”, își amintește Stoian. Cei doi au plecat din armată după câțiva ani și s-au ocupat de dezvoltarea companiei. Au fost șase ani în care au muncit non stop. Au făcut pauză doar când i-a trezit la realitate moartea unui cunoscut, care lucra în același ritm nebun. ”M-am întors la firmă și le-am spus că închidem firma și toată lumea are liber. Trei zile am dormit non-stop. Atunci am realizat că trebuie să mai existe și altceva decât muncă”, își amintește Stoian.

Deschizători de drumuri

Primul pas important a fost proiectarea asistată de calculator. Primul echipament pe care l-au avut a fost un calculator 286 cu o imprimantă cu 16 ace, pe care l-au primit în locul banilor care-i aveau de încasat de la o firmă. De la anticul calculator 286, Gauss a ajuns să fie prima companie din vestul României care să aibă o stație topografică totală ”un calculator pe trei picioare care măsoară, memorează, calculează” și cinci din primii receptori GPS din România.

Au știut că nu au toate răspunsurile și nu au ezitat să apeleze la profesioniști ca să meargă mai departe. Când România se pregătea de aderarea la Uniunea Europeană, Gauss a fost singura companie românească participantă la licitație pe cont propriu ”nu la remorca unei firme de afară” pentru realizarea suportului tehnic și informatic pentru APIA. Un consultant adus din UE, care a știut să le spună exact cu câțiva ani înainte pentru ce să se pregătească, a făcut diferența. Tot compania a realizat proiectul pilot pentru controlul cererilor de subvenție la APIA. La capitolul premiere intră și folosirea în România a fotografiilor din satelit pentru ”croirea” pădurilor din județul Arad. ”Primele fotografii le-am cumpărat de la ruși pentru teste. Era mai ușor de plătit în Germania însă și le-am cumpărat de acolo pe următoarele. Nu știam că le cumpăram de la americanii de la Lockheed Martin. Într-o zi ne-am trezit în biroul lui Claudiu, că eu niciodată nu am avut în Gauss unde să poată spune ceva că ăla e biroul meu, cu doi domni. Erau de la Lockheed Martin și erau și ei tot foști ofițeri. Aveau două – trei stagii în Vietnam. Ne-au spus că au venit la noi pentru că eram singurii din România care, la vremea respectivă, le-am solicitat fotografii din satelit. De atunci suntem partenerii lor aici”, povestește Mircea Stoian.

Gauss a fost în cei 25 de ani de existență furnizor de servicii pentru Petrom, Transgaz, Transelectrica, Conpet Ploiești, Ministerul Agriculturii și mulți alții. ”Când merg prin țară, mă mai opresc la marginea unui drum să văd dacă mai este acolo borna pe care am pus-o eu”, dezvăluie nostalgic Claudiu Țaga.

”Gena kaki”, înainte de ISO 9001

Primii angajați la Gauss, în afară de cei doi fondatori, au opt foști militari ”hărnicuți, care știau când începe programul, nu când se termină , oameni cu simțul datoriei”. ”Gena kaki” a fost cea care a dezvoltat compania în toți acești 25 de ani.Nu au lipsit momentele de cumpănă, dar încearcă să nu le mai dea atâta importanță. ”Erau vremurile compensărilor. Făceam topografie la Ploiești, aflam că am vândut negru de fum  și apoi am primit curent pe care l-am vândut unei comune și de acolo veneau banii prin compensare. Au fost vremuri complicate. În ziua în care trebuia să achităm rata pentru sediu a sărit marca germană de la patru la 12 lei. Era dobânda 68% la bancă. Toți care am început atunci am avut pățănii de genul acesta. Am trecut peste toate”, explică Țaga.

Rigoarea și profesionalismul a făcut din Gauss SRL firma de topografie din România cu cel mai mare număr de angajați și cu cea mai mare cifră de afaceri. Acum compania are aproape 200 de angajați.”La Gauss s-a aplicat ISO 9001 înainte să se inventeze. Practic, toate regulile și procedurile din ISO le găsești în regulamentele militare”, explică Stoian. În fiecare an, toți angajații sunt testați psihologic ”pe bune. Le vezi evoluția. Sunt oameni tineri care acum zece ani au preluat conducerea executivă a companiei și o duc mai departe”. Succesul? ”Conștientizezi că ai făcut ceva bun în viața asta” spune Mircea Stoian. Claudiu Țaga concluzionează ”muncă, viziune și pasiune”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.