Daniel Marcu, despre problemele mediului de afaceri: „Legislația se schimbă inacceptabil de...

Daniel Marcu, despre problemele mediului de afaceri: „Legislația se schimbă inacceptabil de mult”

0
DISTRIBUIȚI

Directorul general al agenției economice a landului Austria Inferioară în România, Daniel Marcu, care de zece ani a făcut sute de legături între mediul de afaceri austriac și cel românesc, a fost prezent în această seară la PRESSALERT LIVE, unde a vorbit despre problemele pe care le-au întâmpinat investitorii austrieci care au vrut să se implice în România.

Mediul agricol și cel al energiei regenerabile sunt cele în care activitatea a fost cea mai intensă. „Tristețea cea mai mare e că nu a făcut nimeni un studiu de impact ca și imagine a României, cât a pierdut țara, cuantificat în bani, din cauza instabilității crase a legii energiei regenerabile. A fost o bătaie de joc la adresa investitoriilor, care au venit cu entuziasm, au vrut să facă ceva și sunt 100% convins că pe lângă investiții ar mai fi făcut altele care aduceau locuri de muncă, creau plus valoare. Dar nu s-a făcut pentru că mulți nu au mai vrut să audă de România. Legislația s-a schimbat inacceptabil de mult.


La fiecare an au fost noi modificări, noi reglementări”, a declarat Daniel Marcu, directorul general al Ecoplus International România.

În relația dintre afacerile româno-austriece, Daniel Marcu a spus că ambele părți au de învățat una de la cealaltă, în special cea autohtonă de la austrieci. „Și Austria e o țară birocratică. Avem capitole unde-i surprindem și rămân mirați cât de repede se rezolvă unele lucruri complicate și cât de greu cele simple. La noi funcționează mai mult sistemul relațional. Un aspect interesant este că austriecii sunt foarte planificați. Pentru mine este un exemplu de urmat față de noi. Ca și cultură avem tendința de a face lucrurile de pe o zi pe alta, de a improviza. Începând de la o firmă mică, până la o societate întreagă, această planificare are un avantaj mult mai mare. De-a lungul celor 10 ani am apreciat foarte mult corectitudinea. La ei, prezumția de nevinovăție este pe primul loc și nu se suspectează unul pe celălalt. La ei, cultura plății este în principiu invers decât la noi, 90% din companii își respectă cu strictețe termenele de plată, iar la noi e invers, 90% au întârzieri la plată”, a declarat Daniel Marcu.

Din punct de vedere al luptei împotriva corupției, invitatul PRESSALERT LIVE este de părere că „am făcut progrese vizibile. Foarte multe persoane tentate, le este frică, însă de multe ori cu frica rezolvi problema. Dar consider problema în proporție de 90% rezolvată”.

Pus în situația ipotetică în care ar putea să ceară o mână de ajutor pentru mediul de afaceri, Daniel Marcu a precizat că „aș propune emiterea unei ordonanțe de sprijinirea noilor investiții printr-o formulă de finanțare nerambursabilă, pe care aș face-o foarte flexibilă. Din păcate, la noi, în România, foarte multe proiecte s-au pierdut din cauza gradului birocratic exagerat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.