Evenimente speciale la a șasea ediție a Festivalului Internațional de Literatură de...

Evenimente speciale la a șasea ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara: invitați de marcă, întâlniri captivante, box literar VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Începe o săptămână importantă din punct de vedere cultural pentru Timișoara, de miercuri, 25 octombrie, odată cu debutul celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara. Scriitorul Robert Șerban, președintele acestuia, a povestit mai multe despre acest eveniment, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, de aseară.

Jurnalistul Robert Șerban și-a adus aminte care este geneza Festivalului Internațional de Literatură Timișoara și a povestit, pe scurt, cum s-a ajuns până la a șasea ediție. „Două fete din București, Ioana Gruenwald și Oana Boca, acum șapte ani m-au întrebat dacă nu aș vrea să facem un astfel de festival. Le-am zis să-și vadă de treabă inițial, pentru că am avut o experiență încheiată repede. Până la urmă, prima ediție s-a făcut cu bani aduși de ele, de la București. Au urmat și alte ediții, cu bani locali, au fost nume importante ale literaturii, a pârâit Sala Barocă”, a dezvăluit scriitorul.

Robert Șerban a dat credit echipei din care face parte și a spus că altfel ar fi fost infernal de greu ca toate aceste lucruri să se întâmple. Miercuri, de la ora 18.00, Sala Baroca din cadrul Muzeului de Artă, va debuta Festivalul Internațional de Literatură Timișoara. „Începe în trombă, cu doi mari scriitori români, Gabriela Adameșteanu, cred că cea mai importantă prozatoare pe care o are România, cea mai cunoscută în mod sigur, tradusă cam în toate limbile europene. Cea mai recentă carte a sa este ‘Provizorat’. Al doilea invitat este și el legendar, Ion Vianu, fiul lui Tudor Vianu, cu o carte ‘Amor intelectuallis. Romanul unei educații’, e o poveste despre tinerețea și maturitatea lui Ion Vianu, care a fost printre foarte puținii ce a semnat în 1977 protestul lui Paul Goma împotriva lui Nicolae Ceaușescu, plecând ulterior în Elveția, unde a fost medic psihiatru.


Va fi o întâlnire moderată de doamna Adriana Babeți, o seară de neuitat pentru cei care vor fi prezenți. Semnul serii va fi istoria între memorie și ficțiune”, a dezvăluit Robert Șerban.

Doi autori români, unul din Germania și unul din Ucraina sunt invitații celei de-a doua zile a festivalului. „Joi va fi o seară de proză. Majoritatea scriitorilor, vor fi patru invitați, Tatiana Țîbuleac, care acum trăiește la Paris, respectiv Dan Lungu, care a inițiat la Iași Festivalul Internațional de Literatură. Matthias Nawrat, un scriitor de limba germană, și Serghei Jadan, din Ucraina, vor lectura zece minute. Cristi Pătrășconiu va fi moderatorul”, a mai povestit scriitorul.

Seara de vineri va fi dedicată poeziei, în vreme ce în ultima zi va avea loc un eveniment în premieră, printre cele mai așteptate momente ale Festivalului de Literatură Timișoara. „’Prin Europa Centrală și de Est’ se va numi evenimentul de vineri seară, sunt zece scriitori, cinci din străinătate și cinci din România, dintre care doi din Timișoara, Slavomir Gvozdenovic și Eugen Bunaru, respectiv un reșițean, Costel Stancu. Vineri și sâmbătă vom fi la Teatrul Național, e maraton, încep ambele seri la ora 18.00. Sâmbătă va fi o premieră, Războiul literar pe viață și pe moarte. Va fi un fel de box literar, iar patru scriitori vor fi în ring și vor citi într-un fel cât mai spectaculos din textele lor. Va fi un juriu, iar cei patru scriitori vor încerca să se impună. Nu am vorbit cu ei absolut deloc, ei știu care sunt regulile. Va fi un joc de seducere”, a spus invitatul PRESSALERT LIVE.

Robert Șerban a dat exemplul Iașiului, acolo unde Festivalul de Literatură a avut resurse financiare mari, fiind un real succes pentru comunitate, atractiv și pentru tineri. „Sunt elevi de liceul care umplu sala, sunt extremi de activi, că au citit, că pun întrebări interesante, că îi interesează acest efort care înseamnă lectura, vezi că vor avea un viitor. Cuiva, care m-a întrebat că de ce trebuie să citească, i-am zis să-și imagineze o oală cu ciorbă pe care a luat-o nevasta acum o oră de pe foc și îți e foame. Poți să bei zeama, dar domnule, carnea, legumele cu care se face ciorba, e înăuntru! Aia e cartea! Tot amestecul ăla nebun care face o ciorbă, aia e cartea! La televizor uită-te cât mai puțin că e subțire, grosul lumii le-au făcut cărțile. E verificat în timp”, a conchis Robert Șerban, aflat în studioul HDV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.