EXCLUSIV Documentul din Primăria Timișoara care dovedește că legea a fost ignorată...

EXCLUSIV Documentul din Primăria Timișoara care dovedește că legea a fost ignorată cu bună știință în cazul porții morții de pe Calea Lugojului. Cum acuză inclusiv expertiza făcută înainte de lucrări

0
DISTRIBUIȚI

PRESSSALERT.ro a intrat în posesia unui document exploziv care dovedește faptul că în Primăria Timișoara legea a fost ignorată în mod deliberat în cazul reabilitării porții de pe Calea Lugojului, care s-a prăbușit și l-a ucis pe studentul Vlad Baici, de 24 de ani, care se întorcea cu mașina de la bunici. Vă reamintim că lucrările de reabilitare a acestei porți și a celei de pe Calea Aradului s-au făcut după ce, în octombrie 2014, Primăria Timișoara a emis, în regim de urgență, autorizații de construire pe motiv că pică literele, dar lucrările au fost începute de abia șase luni mai târziu după ce contractul a fost dat prin încredințare directă firmei Stareto SRL, abonată la contractele cu Primăria Timișoara. Pentru reabilitarea celor două porți s-a plătit 112.00 euro. Inspectoratul de Stat în construcții a confirmat faptul că nu a existat aviz tehnic pentru aceste lucrări, care era obligatoriu. Nu a fost întocmit niciun proiect tehnic, toate lucrările efectuându-se în baza unor schițe.

Cele două autorizații în regim de urgență au fost emise în 24 octombrie 2014. Peste o săptămână, în 31 octombrie, Serviciul Autorizare și Control Construcții din Direcția de Urbanism a Primăriei Timișoara a transmis către Biroul evidența patrimoniului din cadrul Direcției clădiri, terenuri și diverse, adresa cu nr. UR2014 – 016160,-016158. În documentul respectiv se avertiza ”întrucât au fost eliberate AUTORIZAȚIILE DE CONSTRUIRE nr.1407/24.10.2014 și A.C. nr.1408/24.10.2014 pentru ”INTERVENȚII ÎN REGIM DE URGENȚĂ PRIVIND ”MODERNIZARE POARTĂ DE INTRARE ÎN MUNICIPIUL TIMIȘOARA, CONFORM LEGII 50/1991 ACT. ART.7 ALIN (16)” din Calea Lugojului și Calea Aradului vă solicităm să definitivați documentațiile legale conform Legii 50/91 pentru lucrările de primă intervenție.


Conform prevederilor art.7 alin.16) din Legea 50/1991 rep. și act. ”Autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție în primă urgență, se emite imediat de către autoritatea administrației locale competente, urmând ca documentația tehnico-economică corespunzătoare să fie elaborată și aprobată pe parcursul sau la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor și acordurilor”.

Altfel spus, cei din Direcția Urbanism le-au transmis colegilor care se ocupau de proiectul reabilitării celor două porți că trebuie să întocmească proiect și să respecte toate etapele prevăzute în legislație, acest document ajungând la Biroul evidenta patrimoniului cinci zile mai târziu, conform situației privind circulația documentelor. Această adresă a fost ignorată în raportul întocmit de Vlad Geamănu de la Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcții Timișoara, care a făcut parte din echipa de control după ce poarta s-a prăbușit și a fost începută o anchetă de către ISC.

Deși a existat această adresă a celor de la Direcția de Urbanism, cei de la Biroul Evidența Patrimoniului au ignorat-o. Cum au ignorat și cele scrise de prof.dr.ing. Valeriu Stoian în expertiza care a stat la baza emiterii autorizației de construire în regim de urgență. ”Execuția lucrărilor se va face pe baza unui proiect tehnic și a unui caiet de sarcini cu precizarea tuturor operațiunilor. Proiectul tehnic va fi avizat de către expertul tehnic și verificat de către verificator atestat. Execuția tuturor lucrărilor se va realiza de o unitate de construcții specializată în astfel de lucrări și cu supravegherea permanentă din partea proiectantului. Beneficiarul are obligația de a asigura urmărirea execuției printr-o persoană cu calificare tehnică corespunzătoare. Toate documentele legate de realizarea lucrărilor (proiect, detalii de execuție, procese verbale, autorizații etc) vor fi incluse prin grija beneficiarului în cartea tehnică a construcției”, se arată în expertiză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.