Fascinantele grote din Banatul Montan. Unde puteți vizita o peșteră a liliecilor...

Fascinantele grote din Banatul Montan. Unde puteți vizita o peșteră a liliecilor FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Relieful carstic care ocupă suprafețe întinse în zona montană a județului Caraș-Severin a dus la apariția unui mare număr de peșteri spectaculoase, multe dintre acestea aflându-se în imediata apropiere a unor trasee turistice marcate sau chiar a unor drumuri și localități.

Multe dintre ele au devenit obiective turistice de mare interes, deși doar Peștera Comarnic și Peștera Hoților au unele amenajări turistice, prima având și un ghid. Multe peșteri care se află pe versanții unor chei sau defilee, ori în vecinătatea acestora, a căror lume din adâncuri vine să completeze frumusețea peisajelor aflate la suprafața pământului, sunt însă mai puțin cunoscute de turiști.

Adăpost în fața turcilor

La mai puțin de șase kilometri de Reșița, pe versantul Văii Sodolu Mare, în amonte de confluența acesteia cu Valea Baciului, care este marcat de un traseu turisitic, se află peștera Gaura Turcului. Inițial, aceasta a fost cartată pe o lungime de 438 de metri, dar după recartarea făcută de membri ai Asociației Speologice, atinge acum 1.870 de metri lungime și o denivelare de aproape 77 de metri.

Un obiectiv interesant este ruina unui zid medieval, care se află în apropierea intrării în peșteră. Potrivit unei legende, locuitorii din Cuptoare s-au ascuns în peșteră în timpul unei invazii turcești. Pentru a-i obliga să iasă, otomanii ar fi ridicat zidul de la intrare și au aprins un foc, în așa fel încît fumul să intre în peșteră și să-i oblige pe săteni să iasă.

Cel mai adânc aven din Banat

La aproximativ aceeași distanță de localitatea Cuptoare, în apropierea traseului turistic care pornește din spatele cantonului silvic Poiana Bichii, se află avenul Poiana Gropii, cu o lungine de 1029 de metri și o denivelare de -236 metri. Avenul, o înlănțuire de puțuri și galerii înclinate, dispuse pe două ramuri alăturate, este cel mai adânc din Banat.

Este interesant prin concrețiunile existente pe câteva porțiuni și un mic pârâiaș aflat spre capătul lui, care se pierde într-o galerie joasă. Cum puțul de la intrare are -90 de metri adâncime, avenul poate fi vizitat doar de speologi experimentați.


Ceilalți turiști trebuie să se mulțumească cu priveliștea deosebit de interesantă care poate fi admirată de la intrarea impunătoare a avenului.

Liliecii bănățeni

O peșteră a Liliecilor există și în Banat, în cheile Carașului, și se poate ajunge la ea pornind din Carașova pe un traseu marcat, după un drum de aproape două ore. Peștera se remarcă printr-o intrare de mari dimenisuni, cu un diametru de aprozimativ zece metri care se aseamănă cu continentul african și este ea însăși un obiectiv turistic, dar și în interiorul peșterii există câteva lucruri inedite, precum depozitele de guano care pot fi văzute în prima parte a peșterii, de mari dimensiuni.

Pe măsură ce se înaintează, concrețiunile abundente depuse pe pereți îngustează drumul în mai multe locuri, până când galeria nu mai poate fi străbătută decât târâș și înaintarea în adâncul peșterii nu mai este recomandată. De altfel, primul obstacol, un prag care are între șase și zece metri, se află chiar la intrare, fiind recomandată folosirea unei corzi de asigurare pentru a pătrunde în peșteră.

Surse foto: infopensiuni.ro, banatulmontan.wordpress.com, romanianresorts.ro, cjcs.ro, www.trecator.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.