Fața blues a rockerului: Adi Bărar și povestea unui album neobișnuit

Fața blues a rockerului: Adi Bărar și povestea unui album neobișnuit

0
DISTRIBUIȚI

Dincolo de activitatea sa din trupa Cargo, binecunoscutul chitarist Adi Bărar a reuşit să se impună în atenţia melomanilor din întreaga ţară şi datorită „mai noului său proiect“ în care artistul explorează magia muzicii blues. Muzicianul care a împlinit în cursul lunii ianuarie a acestui an, 57 de ani şi care este considerat o figură legendară a rock-ului românesc este fondatorul trupei Cargo şi a organizat până în 2012, nouă ediţii ale evenimentului „Jurnal de bord”, un concert anual special, desfăşurat cu ocazia zilei sale de naştere.

„Chiar dacă unii spun că blues-ul este un gen de nişă, mie nu mi se pare aşa. Dovada concretă o avem la concertele noastre, unde vine multă lume. Eu consider că blues-ul e la baza tuturor muzicilor, inclusiv a rock-ului“, spune chitaristul.

Adi Bărar Band a luat naştere în anul 2009 din dorinţa liderului formaţiei Cargo de a se reîntoarce la rădăcinile stilului care a pus baza dezvoltării sale ca artist. Alături de Adi Bărar „Barezze”, la chitară şi voce, din band fac parte şi Kombell Cramba la bass şi Cristi Raţiu „Aciduţu” la tobe.

Hobby cu succes la public

„Facem chestia asta din hobby. Eu încerc să suplinesc şi rolul de solist vocal, pe lângă cel de chitarist. Aleg piese care îmi plac în mod deosebit, dar şi pe care le pot cânta. Nu toate piesele se pot cânta. Asta e una din marile probleme la trupele de cover-uri. Unele din ele au armonii discutabile. Desigur, sunt şi trupe de cover-uri de apreciat, dar şi altele care nu ştiu să-şi facă repertoriul. Încerc să aleg piesele care îmi plac şi care cred că mi se potrivesc. Încerc să le reorchestrez în formula de trio şi să le interpretăm cât mai bine“, dezvăluie artistul.

Adi Bărar Band a lansat în cursul acestui an albumul de debut, „Hold On!”, un material discografic care a fost primit cu braţele deschise de numeroşii fani ai artistului şi care a fost precedat de single-ul „Same Old Blues”.


Albumul a fost lansat printr-un concert desfăşurat la începutul lunii iunie la Berăria H în Bucureşti, iar lansarea de „acasă“ a avut loc la The Note Pub.

Albumul „Hold On!” include reinterpretări ale unor melodii din repertoriul unor artişti clasici precum JJ Cale, Fleetwod Mac, Willie Dixon, ZZ Top sau The Doors, iar piesele au fost înregistrate alături de invitaţi ca Loris Negruţ (chitară şi clape), Claudia Negruţ (backing vocal) şi Teodor Pop (clape, hammond, pian). Recitalurile formaţiei Adi Bărar Band au avut parte de succes în întreaga ţară, printre evenimentele la care trupa a aparticipat în cursul acestei veri numărându-se şi Open Air Blues Festival Brezoi, desfăşurat în luna iulie.

Un album cu suflet

„Hold on!“ este un disc demn de aplaudat pentru orice meloman cu urechile desfundate, căci melomanii vor simţi de la distanţă faptul că track-urile au fost înregistrate cu suflet. Desigur, toate cele 11 piese fac parte din „marea carte a blues“-ului şi au fost cântate de-a lungul timpului de nenumăraţi muzicieni de pe această planetă, dar atmosfera emanată de blues-ul made in Timişoara este una de neratat.

Discul porneşte la drum cu celebra piesă compusă de Muddy Waters, „I’m Your Hoochie Coochie Man”, în care eşti vrăjit din start de vocea sensibilă a lui Adi Bărar, dar şi de un instrument foarte „cool“ care a fost inventat in 1934, dar care a intrat cu adevărat în atenţia tuturor graţie folosirii lui de către Deep Purple, Uriah Heep, Steppenwolf, Atomic Rooster, Grand Funk Railroad, Santana, Procol Harum, Yes sau Emerson, Lake & Palmer. Desigur, e vorba de orga Hammond, care face legea în gospel, soul, blues, rock, country sau jazz și chiar şi-n biserici.  Mai apoi, lucrurile merg pe un făgaş normal cu „Rock me baby, rock me all night long”, piesa devenită cunoscută graţie lui B.B. King, în care ascultătorul este „tratat“ cu backing-vocals realizate de Claudia Negruţ. În momentul în care ai început să asculţi cea de-a treia piesă a discului, te teleportezi undeva în America, într-o noapte cât se poate de rece, în care ploaia îţi bate-n geam. Nici nu e de mirare, căci „Cold black night” readuce în prim plan abilităţile tehnice ale celor trei muşchetari, care oferă o variantă magică a celebrei melodii interpretată în original de Fleetwood Mac. Pentru următoarea piesă, melomanul este plimbat puţintel prin Texas cu o interpretare de succes a celebrei „La Grange” a celor de la ZZ Top, unul din highlight-urile acestui album.

Fanii J.J. Cale au toate motivele de bucurie, căci Adi Bărar şi gaşca „atacă“ cu succes mai multe piese cunoscute, cum ar fi „Same Old Blues”, „Mama Don’t”, „Magnolia”, „Call Me The Breeze”, „After Midnight” sau celebrul „Cocaine”, iar un alt moment inspirat este „Cars Hiss By My Window“, din repertoriul The Doors. Una peste alta, cei trei muşchetari ai blues-ului timişorean merită toate aplauzele pentru atmosfera pe care o crează pe acest disc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.