Fostul primar din Peciu Nou, audiat la DNA pentru luare de mită....

Fostul primar din Peciu Nou, audiat la DNA pentru luare de mită. Cine este celebrul om de afaceri care l-a ”agățat” în dosar și pe fostul deputat Gheorghe Ciobanu UPDATE 2 Decizia instanței

0
DISTRIBUIȚI

Fostul primar din Peciu Nou, liberalul Ioan Fărcălău, a venit, în această dimineață, la sediul DNA Timișoara pentru audieri. Ieri, când procurorii au descins la casa sa, acesta era plecat în Austria. ”Nu știu nimic. Acum merg să văd. Nu s-a găsit nimic. Toate contractele au fost legale. Se poate vedea. Nu s-au cerut comisioane”, a declarat acesta la intrarea la audieri. Ieri, primarul din Pișchia, Ioan Sas, a fost audiat și a plecat acasă după ce a fost anunțat că este suspect de săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Ancheta procurorilor a plecat de la un denunț făcut de omul de afaceri Florin Măran, patronul firmei Tehnocer, trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani și uz de fals. Acesta a fost acuzat că a prejudiciat statul cu 12,3 milioane lei din care a plătit, până la începerea procesului, peste opt milioane de lei. După ce a fost pus sub acuzare de procurori, Măran le-a trimis o scrisoare angajaților în care se confesa că ”versetul 18 m-a șocat de-a dreptul: vede că este bun câștigul (că munca ei merge bine) și lumina nu i se stinge noaptea (m-am întrebat cum a fost câștigul nostru obținut prin relații, mită, înșelătorie, furt, minciună, scandaluri între angajați și șefi, lenevie, delăsare, conflicte etc și mi-am dat răspuns imediat: pt că nu am avut un câștig bun, Domnul ne-a luat lumina și nu mai vedem, ne certăm, ne reproșam unii altora, se fură, se minte, se lingușește și se aruncă pe alții, și mie mi s-a aprins lumina în întunericul în care eram, dar de către procurorii de la DNA, la 6 dimineața, trimiși de Domnul să-mi arate că nu am un câștig bun, că munca nu merge bine (ver 18)”

Măran a susținut că pentru lucrările pe care le avea în comune i s-a cerut șpagă de primarii din Pișchia, Peciu Nou de la acea vreme, dar și de către deputatul Gheorghe Ciobanu.


Unul dintre proiectele pentru care i s-a cerut șpagă lui Măran a fost cel de introducere a canalizării în Peciu Nou în valoare de peste opt milioane de lei. Procentul cerut de Fărăcălău și Ciobanu a fost de 5% pentru fiecare, o parte dintre bani fiind deja plătiți de Măran. Deși existau probe care-l acuzau pe deputatul Ciobanu, procurorii au clasat dosarul în cazul său după ce acesta a decedat în iulie 2015.

Fărcălau a cerut comision din contractul pe care Tehnocer l-a câștigat la Peciu Nou și a primit în tranșe peste 130.000 lei. Fostul primar din Peciu Nou a fost pus sub acuzare pentru luare de mită și este audiat la ora redactării acestui material.

UPDATE Ioan Fărcălău a fost reținut pentru 24 de ore de procurori, urmând să fie prezentat judecătorilor Tribunalului Timiș pentru arestarea preventivă pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat al DNA, primarul a primit, pe lângă bani, și un cadou scump. „Într-un interval de două luni de la data încheierii a patru contracte de execuție lucrări (11 februarie 2014), omul de afaceri a remis inculpatului Fărcălău Ioan, în 9 tranșe, suma de 129.200 lei (din totalul de 403.650 lei, echivalentul procentului de 5%). Ulterior, în cursul anului 2015, martorul a mai remis inculpatului suma de 2.000 euro și un ceas de mână”.

UPDATE 2 Tribunalul Timiș a decis, după audieri, ca Fărcălău să stea arestat la domiciliu timp de 30 de zile. Decizia nu este definitivă, ci poate fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.