A început cea de-a 9-a ediţie a celui mai important festival de...

A început cea de-a 9-a ediţie a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul ţării, Timishort FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-428083664">

Cinema Timiş a fost gazda startului pentru cea de-a 9-a ediţie a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României. Scurtmetrajele alese pentru deschiderea festivalului s-au adresat atât iubitorilor de gen, cât și publicului mai puțin obișnuit să vadă filme scurte în cinematograf.

Timp de patru zile (până în 15 octombrie), timișorenii vor avea ocazia de a vedea peste 80 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).

Competiția internatională aduce la Timișoara 20 de scurtmetraje din tot atâtea țări, majoritatea în premieră în România. Cele patru calupuri în care va fi prezentată competiția oferă o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial și aduce timișorenilor o serie de filme prietenoase, adresate în primul rând publicului. Filmele de anul acesta vorbesc despre profunde diviziuni și clivaje societale, despre farmecul și tristețea vieții cotidiene.

Și anul acesta Timishort aduce 12 scurtmetraje pentru copii, împărțite în două secțiuni Timikids, pe categorii de vârstă: Secțiunea 6-10 ani.

Secțiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video. Anul acesta, șase scurtmetraje din Olanda, Ungaria, Grecia, Franța și Portugalia vor rula vineri, 13 octombrie, de la ora 22,00, la Cinema Timiș.

Programul “Short Matters!” cuprinde opt titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2016, printre care şi câştigătorul “Premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj”: “9 Days – From my Window in Aleppo” (Olanda, Siria), în regia lui Thomas Vroege, Floor van der Meulen și Issa Touma. Filmul redă începutul revoltei siriene în orașul Alep, văzută prin ochii faimosului fotograf sirian Issa Touma, care și-a petrecut nouă zile baricadat în apartamentul lui, înregistrând ce se întâmpla afară. Filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film se văd vineri, 13 octombrie, de la ora 18,00, la Casa Artelor.

În fiecare an, Timishort aduce în festival un focus dedicat unui regizor contemporan – anul acesta, 7 dintre scurtmetrajele regizate de Seán Breathnach (Irlanda) vor fi văzute la Timishort vineri, 13 octombrie, de la ora 20,00, la Cinema Timiș.

Festivalul invitat anul acesta este Bašta Fest (Serbia). La Timișoara vom avea ocazia de a vedea 4 dintre cele mai appreciate scurtmetraje al festivalului – sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 20,00, la Cinema Timiș.

Nouă dintre cele mai fresh animații ale momentului vor putea fi văzute în secțiunea Animation Panorama la Casa Artelor vineri, 13 octombrie, de la ora 20,00.

Ca în fiecare an, Timishort a pregătit și două petreceri pentru publicul din Timișoara. În 13 octombrie, în Escape Venue, publicul timișorean este invitat să intre pentru prima dată în universul Neoradiant. Concertul Thy Veils va prezenta cele mai recente producții muzicale din repertoriul grupului și va fi continuat de un concept-party condus de Punu (DJ set), totul fiind îmbrățișat de o instalație de video-art de mari dimensiuni.

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 22,00, în club D’arc, Makunouchi Bento x Selfmademusic – The Music of Bodrog – performance live Makunouchi Bento și Mihai Sălăjan, vor interpreta muzica originală a primul lungmetraj al lui Mihai Sălăjan, *Bodrog*.

Foto: Loredana Dumitraşcu şi Seba Tătaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.