ISC confirmă dezvăluirile PRESSALERT.ro legate de poarta prăbușită care a ucis un...

ISC confirmă dezvăluirile PRESSALERT.ro legate de poarta prăbușită care a ucis un tânăr. Ce lucru obligatoriu nu a făcut administrația Robu

0
DISTRIBUIȚI

Inspectoratul de Stat în Construcții a confirmat, astăzi, prin intermediul unui răspuns oficial dezvăluirile PRESSALERT.ro legate de modul în care Primăria Timișoara a încălcat legea când a reabilitat poarta de intrare în oraș de pe Calea Lugojului care s-a prăbușit peste mașina în care era un student de 24 de ani, ucigându-l. Vă reamintim că am dezvăluit faptul că s-a dat autorizație în regim de urgență și astfel lucrările s-au dat firmei Stareto SRL prin încredințare directă și nu a fost nevoie de proiect tehnic la momentul în care s-a emis documentul.

”În conformitate cu Procedura privind emiterea acordului de către Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. pentru intervenţii în timp asupra construcţiilor existente, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor şi al inspectorului general al Inspectoratului de Stat în Construcţii nr. 486/500/2007, Cap. III, art. 4, pentru lucrările realizate în baza celor două autorizaţii (modernizarea porţilor de intrare de pe Calea Lugojului și Calea Aradului, n.a.) investitorul avea obligaţia de a solicita emiterea acordului. Din evidenţa noastră reiese că pentru cele două lucrări nu s-a solicitat emiterea acordului. 

Având în vedere că în conformitate cu Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, art.


7, alin.16 şi a Normelor metodologice de aplicare a Legii 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009 se pot emite autorizaţii de construire pentru executarea lucrărilor de intervenţie în primă urgenţă, în cazul construcţiilor care prezintă pericol public, acordul în aceste cazuri nu se emite înainte de autorizaţie, ci în conformitate cu Legea 50/1991, art. 7, alin. 16, documentaţia se elaborează pe parcursul sau la încheierea executării lucrărilor.

Obligaţiile legale pe care le avea Primăria Municipiului Timişoara, în calitate de investitor, sunt multiple şi sunt descrise în conţinutul a mai multor legi, regulamente, reglementări tehnice, etc, dintre care cele mai importante se regăsesc în Legea 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii”, se arată în răspunsul semnat de Emil Florin Albotă, inspector general Inspectoratul de Stat în Construcții

ISC a confirmat că la ora actuală se face un control în cazul construcției prăbușite și ”s-a făcut şi se fac în continuare demersurile de intrare în posesie a tuturor documentelor aferente acestei lucrări precum şi identificarea persoanelor fizice şi juridice implicate, sub diferite calităţi, în procesul de autorizare-executare-utilizare a construcţiei prăbuşită, motiv pentru care s-au solicitat documentele referitoare la autorizarea construcţiei, întocmirea proiectului, nominalizarea factorilor care potrivit legii verifică execuţia lucrărilor, precum şi de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş – Serviciul Poliţiei Rutiere cu privire la eventualele accidente de circulaţie care au avut impact asupra construcţiei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.