La mare căutare: stațiunea Băile Herculane, celebră pentru miraculoasele ape termale, a...

La mare căutare: stațiunea Băile Herculane, celebră pentru miraculoasele ape termale, a fost foarte populară în vara acestui an

0
DISTRIBUIȚI

Românii preferă tot mai mult să plece în vacanțe în stațiuni balneare. Cel puțin acest lucru reiese dintr-o analiză realizată de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). Astfel, doar în sezonul din anul 2017, stațiunile balneare din țară au înregistrat creșteri ale vânzărilor cu 20%, și chiar peste, în zonele mai dezvoltate.

Vânzări mai mari s-a înregistrat și în stațiunile montane și Delta Dunării, în timp ce pentru litoralul românesc au fost vânzări sub așteptări. De asemenea, și valoarea sejururilor vândute pe vouchere de vacanță este sub așteptări, până la finalul lunii iulie fiind de numai 10,3 milioane de euro.

Potrivit reprezentanților ANAT, tot mai mulți români aleg să plece în vacanță în stațiuni balneare pentru că au fost realizate o serie de investiții în structurile de cazare și în centrele de relaxare și tratament. Astfel, s-a schimbat percepția că zona balneo este destinată doar persoanelor care suferă de diferite afecțiuni, motiv pentru care stațiunile au fost incluse în oferta mai multor agenții de turism.

În topul destinațiilor balneare

Din datele ANAT, familiile cu copii, care au preferat pentru vacanța lor hoteluri cu aqua park, bazine termale, centre SPA, au fost principalii clienți în acest an ai stațiunilor balneare din România. Stațiunile cele mai cerute sunt Băile Felix, urmată de Băile Herculane, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Călimănești-Căciulata, Băile Olănești, la un sejur mediu de 7,5 nopți.

Reprezentanții ANAT au și o explicație pentru scăderea numărului de turiști în stațiunile de pe litoral în sezonul 2017. Și anume, vremea capricioasă, ofertele pentru destinații externe, vânzarea directă realizată de unii hotelieri de pe litoral, dar și tarifele mai mari în medie cu 10% față de anul trecut. Mamaia a fost, în continuare, în topul preferințelor românilor, urmată de Eforie, Venus, Jupiter și Neptun, alease în special de familiile cu copii. Sejurul mediu pe litoral a fost de 5,5 zile.

„Perla Europei”

Stațiunea Băile Herculane, din județul Caraș-Severin, este supranumită și “Perla Europei”.


Aşezată pe Valea Cernei, staţiunea Băile Herculane, aflată la o altitudine de 168 de metri deasupra nivelului mării, este mărginită de Munţii Cernei şi Munţii Mehedinţi. Staţiunea se află pe una din principalele artere de circulaţie rutieră, între Caransebeş şi Turnu Severin şi pe calea ferată care leagă Timişoara de Bucureşti, distanţa Timişoara – Herculane fiind mai mică de 200 de kilometri.

Stațiunea bănățeană are o climă blândă, cu influenţe mediteraneene, iar aerul ionizat natural este benefic pentru ameliorarea mai multor afecţiuni. De altfel, se spune că la Băile Herculane se respiră un aer comparabil cu cel din Alpii elvețieni.

Băile Herculane sunt cunoscute de pe vremea romanilor, fiind una dintre puţinele staţiuni construite de aceştia care nu şi-a încetat existenţa. Este una din cele mai vechi staţiuni balneare din Europa, atestată documentar din anul 153 d.Hr., dar ale cărei baze au fost puse încă de pe vremea împăratului Traian. Băile termale i-au fost închinate lui Hercule, căruia i-au fost ridicate mai multe temple, coloane şi altare.

De-a lungul timpului, stațiunea Băile Herculane a fost vizitată de numeroase capete încoronate. Printre acestea se numără împăratul Marcus Aurelius sau împăratul Iosif al II-lea, care considera Băile Herculane „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”. De asemenea, în 1887, împărăteasa Elisabeta (Sissi), soţia lui Franz Josef, a făcut o cură la Băile Herculane, notând în jurnalul său că staţiunea este „distinsă şi încântătoare”. Și regele Carol al II-lea venea de câteva ori pe an la Herculane, pentru petreceri rafinate cu vin de Cotnari şi aventuri amoroase.

Ape termale miraculoase

Din secolul al XVIII-lea au început să fie studiate şi proprietăţile terapeutice ale apelor de la Băile Herculane. Astfel, în împrejurimile staţiunii, pe o distanţă de patru kilometri de-a lungul Cernei, sunt cunoscute 16 izvoare de apă termominerală cu diferite calităţi curative. Apele au o radioactivitate ridicată, comparabilă cu cele de la Vichy şi Mont-Dore.

Staţiunea din județul Caraș-Severin este indicată pentru reglarea tensiunii arteriale şi a unor tulburări endocrine, pentru migrene şi insomnii, iar tratamentele care se efectuează în staţiune sunt benefice pentru reumatismul cronic inflamator şi degenerativ, boli ale aparatului locomotor şi sistemului nervos periferic, afecţiuni ale aparatului respirator, afecţiuni ginecologice cronice, diabet zaharat incipient, boli digestive sau unele afecţiuni ale ochilor. Apele sunt contraindicate în cazuri de boli acute, tumori, tuberculoză sarcină, epilepsie, sindrom hemoragic sau unele tulburări psihice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.