Marian Mocan: „Mecanismele de obținere a fondurilor europene au devenit mai complicate”...

Marian Mocan: „Mecanismele de obținere a fondurilor europene au devenit mai complicate” . Oportunitate uriașă la îndemâna Aeroportului Internațional Timișoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Marian Mocan, decan al Facultății de Management în producție și transporturi la Universitatea Politehnică din Timișoara, specialist în domeniul fondurilor europene, a avut vești bune în ceea ce înseamnă accesarea banilor de la UE, la nivelul firmelor. Prima fază, cea a depunerilor proiectelor, a trecut, iar acum se așteaptă derularea lor.

„Pentru firme s-au cam terminat banii, pe POR. Au fost bani pentru întregul ciclu financiar. Au fost câteva sute de milioane bune, nu au fost bani puțini. S-au depus proiecte foarte multe și s-au consumat sumele de bani. Asta este foarte bine. Chestia e să se contracteze. Multe sunt în faza de precontractare, altele în cea de contestație. Așteptăm cât de curând să se deruleze proiectele pentru că sunt în beneficiul tuturor”, a declarat Marian Mocan.

O oportunitate imensă în ceea ce privește banii veniți de la Uniunea Europeană o are Aeroportul Internațional Timișoara, care poate fi beneficiarul unor sume considerabile care ar schimba fața acestuia. „S-a deschis accesarea de fonduri europene pentru aeroporturi. Aeroportul Internațional Timișoara poate să aplice pentru dezvoltarea lui și pot veni mulți bani, mai mulți decât intenționa aeroportul să folosească din propriul buget”, a menționat invitatul PRESSALERT LIVE.


Decanul Facultății de Management în producție și transporturi de la UPT a intrat în detaliu, scoțând în evidență oportunitatea existentă. „E vorba de zeci de milioane de euro. Se poate face un aeroport nou. Nu pista, ci aerogara cu facilitățile aferente. Pe anumite segmente banii sunt 100% nerambursabili. Există niște chestii interesante și aeroportul este hotărât să aplice și să pornească dezvoltarea”, a dezvăluit Marian Mocan, specialist în domeniul fondurilor europene.

Întrebat de oportunitățile rămase la dispoziție până la finalul din anul 2020, acesta a specificat că: „vor mai fi bani pe partea de mediu, pentru primării va mai fi mult, dar și pe partea de instituții publice. Vor fi bani pe dezvoltare. Până în 2020 sper să și fie consumați pe anumite zone”. Marian Mocan nu a ezitat să vorbească de zonele cu probleme, în care absorbția fondurilor este scăzută. „Sunt probleme pe partea de mediu. Autoritățile pot accesa, atât cele locale, cât și cele județene sau centrale. Nu sunt proiecte simple, dar trebuie să te zbați, să lupți ca proiectul să aibă loc”, a spus decanul Facultății de Management în producție și transporturi a UPT.

În ciuda sumelor considerabile care au fost accesate, modalitatea de depunere a proiectelor s-a complicat față de ciclul trecut. „Mecanismele de obținere a fondurilor europene sunt mai complicate ca în ciclul financiar trecut. E mult mai mare birocrația, există un sistem care gestionează toate fondurile. Sunt lucruri ce pot fi corectate. Dacă ar funcționa așa cum au fost proiectate inițial, ar fi bine. Din punct de vedere al firmelor de consultanță e mult mai bine, pentru că omul, neavând ce face, trebuie să apeleze la o firmă de consultanță iar noi avem mai mult de lucru”, a conchis Marian Mocan, director general al societății Expert Consulting.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.