Medicii de familie anuță proteste în toată țara. Ce solicitări au

Medicii de familie anuță proteste în toată țara. Ce solicitări au

0
DISTRIBUIȚI
Foto: specialarad.ro

Organizațiile medicilor de familie au anunțat, ieri, la Arad că sunt hotărâte să înceapă acțiuni de protest, în condițiile în care Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) nu au reușit să stabilească un dialog cu forurile decizionale din sistem pentru a găsi o rezolvare a problemelor cu care se confruntă medicii de familie. „De luni, se vor pune afișe în cabinete iar medicii de familie vor purta o banderolă albă, la nivelul țării sunt mai multe județe care vor proceda în acest fel”, a declarat dr. Adrian Dărăbanțiu, reprezentantul medicilor de familie arădeni, pentru PRESSALERT.ro. „Medicii de familie din București au optat chiar pentru închiderea cabinetelor, începând de săptămâna viitoare. Dacă nu vom primi nici un răspuns, vom continua și cu alte forme de protest și, în mod sigur, de data aceasta vom merge până la capăt” a adăugat medicul arădean.

Medicii de familie se plâng că, în ciuda tuturor sesizărilor, medicina primară este subfinanțată, birocrația administrativă este excesivă, cabinetele nu sunt dotate cu aparatură de urgență și investigație din lipsă de fonduri, accesul la sistemul informatic e dificil iar contractele au prevederi abuzive. Zecile de adrese, cereri, petiții sau solicitări din ultimii cinci ani adresate ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și altor instituții, însoțite de argumente și de propuneri concrete pentru eficientizarea activității, nu au fost luate în seamă, multe dintre acestea neprimind nici măcar un răspuns, așa cum prevede legea.

Ignorați de minister

Medicii de familie se plâng că sunt ignorați sistematic de Ministerul Sănătății, iar politicile publice pentru prevenție sunt minime.


Cu toate că, mai ales pentru cei care trăiesc la țară, medicul de familie este aproape singurul accesibil, peste 650 de localități nici măcar nu au astfel de cabinete. Această ramură a medicinei nu mai este atractivă pentru tineri, iar peste 60% dintre medicii care activează în prezent au peste 55 de ani și se apropie de vârsta de pensionare, astfel încât, în următorul deceniu, România riscă să rămână cu mai puțin de jumătate din medicii de familie.

Această categorie de medici, împreună cu asistentele, deși reprezintă aproape 30% din sistemul public de sănătate din România, are la dispoziție sub 6% din fondul unic de asigurări sociale de sănătate – cel mai mic din Europa – în condițiile în care, împreună cu centrele de permanență, asigură peste 80% din serviciile medicale necesare populației, fiind mult  defavorizați față de alți angajați din sistemul de sănătate.

Deși Strategia Națională de Sănătate prevede dezvoltarea cu precădere a asistenței medicale primare, aceasta a rămas doar simplă teorie. Dimpotrivă, rolul medicilor de familie a fost mult minimalizat, aducându-i acum în prag de revoltă. Pentru rezolvarea problemelor urgente, ei au solicitat la rectificarea de buget 45 de milioane de lei pe lună, care să le permită preluarea a cel puțin 85% din patologia uzuală, precizând că în cazul în care cererile lor nu vor fi luate în considerare, vor fi nevoiți să întrerupă contractele pe care le au cu casele de asigurări de sănătate. Medicii de familie acuză, deopotrivă, corupția larg răspândită, cheltuielile ineficiente, lipsa unor medicamente inovatoare care nu pot fi găsite în farmacii din lipsă de fonduri. Nu cu multă vreme în urmă, au ajuns în spațiul public suspiciuni de corupție la cel mai înalt nivel, care ar fi dus la scurgeri nejustificate a milioane de euro din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin decontări ilegale, în timp ce sistemul public de sănătate se degradează iar asistența medicală primară este ignorată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.