Migranții, soluție la criza forței de muncă din Timișoara. Ce spune ministrul...

Migranții, soluție la criza forței de muncă din Timișoara. Ce spune ministrul de Externe despre șederea acestora pe teritoriul României

0
DISTRIBUIȚI

teodor melescanu

Universitatea de Vest din Timișoara a organizat, astăzi, o conferință cu o temă inedită: provocările de securitate din Balcani. La eveniment a participat și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, care a precizat că, în acest moment, Uniunea Europeană este cel mai mare finanțator străin al țărilor din Balcani și că este nevoie de includerea acestor state în UE.

„Nu suntem o țară balcanică propriu-zisă, însă, în mod evident, evoluțiile din Balcani au un impact direct și asupra securității României și a Uniunii Europene în ansamblul său. Eu nu văd o Europă întreagă fără ca țările balcanice să facă parte din ea. Deja Uniunea Europeană este cel mai mare finanțator străin al țărilor din Balcani. Cred că este nevoie de o decizie foarte clară pe care țările UE trebuie să o adopte în legătură cu perspectiva lărgirii UE și a includerii țărilor din Balcani, în măsura în care răspund criteriilor de aderare stabilitate”, a precizat Teodor Meleșcanu.

De asemenea, ministrul de Externe a vorbit și despre fenomenul migrației, afirmând că România trebuie să ofere în continuare un cadru în care „emigranții să se simtă în siguranță”.

„Cea mai importantă chestiune pe care pot să o facă autoritățile din România și pe care vom continua să o facem este de a încerca să oferim un cadru în care emiganții să se simtă în siguranță.


Sunt două categorii: imigranți din motive politice și mai sunt imigranții de interes economic. Noi trebuie, în măsura posibilităților pe care le avem, să asigurăm pentru ei o stare care să le dea încredere într-un viitor pentru ei și pentru copiii lor. România nu este o țară de destinație pentru imigranți, ci este una de tranzit, dar în mod normal trebuie chiar și pentru cei care se află pentru o perioadă scurtă de timp să le asigurăm o minimă integrare la nivelul societății românești”, a mai declarat Teodor Meleșcanu.

De asemenea, Ionel Nițu, președintele New Strategy Center, prezent la conferința organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, a precizat că această criză a migranților nu trebuie văzută neapărat ca o amenințare la adresa securității naționale. Astfel, Nițu a propus ca o parte dintre migranți să fie angajați în orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca sau București, unde există probleme cu forța de muncă calificată.

„Modul cum abordează autoritățile române problematica mi se pare foarte adecvat acestei situații. Criza migranților nu trebuie văzută neapărat ca o mare amenințare la adresa securității naționale, ci uneori chiar ca o oportunitate, în măsura în care vom putea să luăm dintre migranți oameni care se pot înrădăcina aici. Sunt probleme cu forța cu muncă în marile orașe, nu putem găsi forță de muncă calificată și asta poate fi o soluție. Ce soluție putem avea la scăderea demografică a României, care e într-un ritm incredibil, corelată cu plecarea oamenilor în străinătare? Într-un an ne pleacă un oraș mediu, în jur de 40.000 – 50.000 de oameni, cu ce-i înlocuim?”, a mai spus Ionel Nițu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.