Monument important din Timișoara, promovat de liceeni printr-o apariție inedită

Monument important din Timișoara, promovat de liceeni printr-o apariție inedită

0
DISTRIBUIȚI

Statuia „Sfintei Treimi” sau „monumentul ciumei” va fi inclus într-un concurs național ce-și propune promovara patrimoniului istoric prin intermediul liceenilor. Acțiunea se lansează în această după-amiază.

La începutul acestui an, reprezentanți ai Parlamentului european și ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la decizia de proclamare a anului 2018 drept “Anul european al patrimoniului cultural”, care vizează o mare varietate de vestigii ale trecutului. Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a lansat cea de-a X-a ediție a concursului național pentru licee, EUROSCOLA 2017-2018, care se va desfășura sub titlul generic “Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”, inițitivă care dorește să aducă în centrul atenției istoria, valorile europene și întărirea sentimentului existenței unei identități europene. Elevii sunt invitați să identifice un obiectiv de patrimoniu din localitatea în care trăiesc, să-i facă o prezentare și să desfășoare o campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la valoarea de patrimoniu a obiectului ales.

Statuia“Sfintei Treimi”, un monument al patrimoniului european promovat de elevi

O echipă de 24 de elevi ai Colegiului Național “C.D. Loga”, coordonată de prof. dr. Sorin Scurtulescu și prof. dr. Sandu Golcea, a ales pentru acest concurs un proiect de campanie care să evidențieze valoarea de patrimoniu european a monumentului “Sfintei Treimi” din Piața Unirii, cunoscut și sub numele de „monumentul ciumei’, care a fost recent restaurat de artistul plastic Ion Oprescu.

Acesta a fost comandat la Viena de consilierul cameral Anton Deschan de Hansen și donat orașului, în semn de mulțumire pentru încetarea marii epidemii de ciumă din anii 1738-1739. Persoană de vază a oraşului, Johann Anton Dejean, francez de origine, avea să fie înnobilat în 1744 de arhiducesa Maria Tereza, moștenitoarea posesiunilor habsburgice din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană și din afara acestuia, pentru serviciile aduse în timpul luptelor cu turcii.


Îşi pierduse soţia şi copilul în timpul epidemiei de ciumă şi tradiţia locală spune că atunci a făcut un jurământ:  dacă va scăpa cu viaţă, va înălţa un monument în semn de recunoştinţă.

Monumentul din gresie a fost realizat între anii 1739-1740 şi a fost adus de la Viena cu corabia, pe Dunăre, Tisa şi apoi pe Bega, piatra fundamentală a statuii fiind aşezată la 21 noiembrie 1740. Monumentul, realizat de sculptorul vienez Georg Raphael Donner în manieră barocă, este bogat în figuri și realizat cu multă artă. În partea superioară este reprezentată Sfânta Treime încoronând pe Maica Domnului, în jurul căreia, pe fusul obeliscului, sunt sculptaţi norişori şi îngeri. Razele şi porumbelul aflate deasupra Sfintei Treimi au fost realizate din tablă aurită. Mai jos, spre sud şi nord, sunt redate chipurile regelui David şi ale Sfintei Barbara, iar spre vest, statuia Sfântului Nepomuk, la picioarele căruia stă culcată Sfânta Rozalia. Pe rozalite sunt înfăţişaţi Sfântul Sebastian cu săgeţi în piept, Sfântul Rochus care apără de ciumă, cu o rană la picior, şi Sfântul Boromeus, călătorul. Pe reliefurile monumentului au fost redate alte trei scene – un nor negru care stă deasupra oraşului, o mamă care a scăpat copilul mort şi imploră cerul cu braţele ridicate şi un bărbat care moare – simboluri ale războiului, foametei şi molimelor, cele trei mari rele ale omenirii secole de-a rândul.

La sfârşitul anilor ’80, când s-a restructurat piaţa, prim-secretarul de atunci a pus problema mutării grupului statuar în afara oraşului, deoarece amintea de epidemia de ciumă şi acest lucru nu era pe placul regimului. Arhitecţii, muzeografii şi artiştii plastici au făcut front comun şi, în cele din urmă, au reuşit să-l facă să renunţe la acest plan.

Cum se va face cunoscut concursul

Statuia “Sfintei Treimi”, inclusă pe lista monumentelor istorice, a fost considerat relevant pentru tema concursului, acesta având valoare de patrimoniu artistic și istoric atât în context național cât și european. Un pliant publicitar care cuprinde informații referitoare la monument a fost editat în 400 de exemplare și distribuirea lui va începe astăzi, între orele 18,00 și 18,30 în Piața Unirii, unde se află monumentul. Distribuirea pliantelor va continua sâmbătă și duminică, după același program. Un menestrel va cânta cu instrumente de epocă și va atrage atenția trecătorilor cu muzica sa, iar elevii, îmbrăcați în costume populare ale etniilor care locuiau în Timișoara în anii războiului austro-turc, când s-a declanșat epidemia de ciumă, vor distribui pliantele și vor da detalii despre semnificația monumentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.