Nevoie disperată de IT-iști, la Timișoara: Universitatea Politehnica poate da doar jumătate...

Nevoie disperată de IT-iști, la Timișoara: Universitatea Politehnica poate da doar jumătate din numărul cerut de companii

0
DISTRIBUIȚI

calculator

Companiile din domeniul IT din Timișoara au nevoie disperată de specialiști, iar Universitatea Politehnica (UPT) nu poate face față solicitărilor. Viorel Șerban, rectorul UPT, a declarat, ieri, că firmele din acest domeniu ar solicita un număr dublu de absolvenți. „Avem în jur de 600 – 650 de absolvenți pe zona IT în fiecare an, iar cererile la o primă adunare au fost de peste 1.300”, a precizat Viorel Șerban.

În speranța că se vor găsi soluții la o parte din problemele companiilor care-și desfășoară activitatea în capitala Banatului, în urmă cu cinci ani a luat ființă un comitet director în cadrul universității, din care fac parte reprezentanți ai unor  firme importante din oraș. Iar companiile solicită, de cele mai multe ori, Universității Politehnica din Timișoara absolvenți de calitate.

„În principal, în ultimii cinci ani, companiile au cerut absolvenți de calitate, cu asta s-a început. Ulterior, ne-au cerut tot mai mulți absolvenți pe anumite zone. Din păcate, nu putem face față acestor cerințe”, a explicat rectorul UPT.

Viorel Șerban spune că, în urma înființării comitetului director, și curricula a fost corelată cerințelor pieței, mai ales în zona de master.

„Avem acel pachet de discipline obționale, unde putem să intervenim și să adaptăm conținutul acelei discipline la ceea ce se întâmplă în momentul respectiv pe piață.


Și asta ne permite pe anumite direcții să fim la zi. Problema de noi specializări este mult mai complicată și legislația într-adevăr este foarte greoaie, dar există șanse să ne adaptăm cu mare ușurință, mai ales în zona de master. În zona de licență, obligația noastră este să pregătim ingineri generaliști, capabili să urmeze orice specializare, să aibă acele cunoștințe de bază pentru a-și putea permite ulterior să se adapteze noilor exigențe”, a mai precizat rectorul Universității Politehnica din Timișoara.

Potrivit reprezentanților UPT, companiile care fac parte din comitetul director al instituției de învățământ superior ajută și profesorii tineri, care nu sunt ușor de ținut în universitate.

„Acești oameni de la companii s-au implicat și împreună am construit proiecte, care s-au dovedit a fi de succes. Un ultim proiect se referă la un grant de cercetare acordat tinerilor cadre didactice, pentru că am ajuns la concluzia că avem o mare problemă în a reține tineri cadre didactice în instituție. Cu sprijinul marilor companii, ne-am gândit să încercăm să-i fidelizăm, am reușit să lansăm acest grant în care au participat peste 70 de proiecte. Vom premia în jur de 15-20 de aplicanți, cu sume de peste 10.000 euro, sume atrase de Universitatea Politehnica din Timișoara și cu ajutorul comitetului director”, a explicat Viorel Șerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.