Operații extrem de scumpe, decontate de stat din acest an, șansă la...

Operații extrem de scumpe, decontate de stat din acest an, șansă la viață pentru doi tineri care riscau să moară, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Doi tineri au primit o nouă șansă la viață mulțumită chirurgilor de la Spitalul Județean Timișoara. Medicii Mihai Ionac și Adrian Tutelcă, ajutați de un chirurg vascular din Germania, au reușit să efectueze, astăzi, două operații în premieră națională. Asta după ce unitatea medicală a fost inclusă, din acest an, într-un program decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, destinat operațiilor hibride. Astfel de intervenții chirurgicale sunt extrem de scumpe, iar CNAS finanțează materialele sanitare necesare operațiilor.

Prima dintre intervenții a fost realizată la o tânără de 24 de ani, cu sindromul May Thurner. Mai exact, pacienta avea vena principală a piciorului stâng în interiorul abdomenului îngustată.

„Tânăra are un sindrom mai rar recunoscut la noi, din care cauză a făcut o tromboză gravă venoasă (n.r. producerea unui cheag de sânge). Am tratat-o împreună cu doctorul Tutelcă acum ceva timp, tot endovascular, respectiv trombul respectiv a fost dizolvat, dar a rămas pe loc cauza, o strâmtare a unei vene principale a corpului în interiorul abdomenului. Această boală a fost tratată astăzi cu un stent special. Este un tratament considerat standardul la ora actuală în această boală”, a explicat Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la „Județean”.

Cel de-al doilea pacient operat astăzi, un tânăr de 30 de ani, risca să moară dacă nu era supus intervenției, pentru că suferea de o boală severă din cauza căreia avea mai multe dilatații arteriale în interiorul corpului.


Astfel, medicii i-au implantat o proteză special construită pentru artera din micul bazin.

„S-a intervenit de mai multe ori, inclusiv în abdomen sau diverse alte locuri din corp. Din cauza fragilității extreme a vaselor lui, leziunea pe care noi am tratat-o azi, și care este în abdomen, nu avea indicație decât endovascular. Pacientul era cu risc de deces, prin ruptura acestui anevrism. În ceea ce o privește pe tânăra operată azi-dimineață, dacă nu era supusă unei astfel de intervenții, rămânea cu simptomele principale ale sindromului, adică era condamnată să nu poată să facă efort cât și-ar fi dorit”, a mai precizat Mihai Ionac.

Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, a precizat că cele două operații în premieră națională de astăzi au putut fi realizate după ce unitatea medicală a fost dotată, în ultimii ani, cu două angiografe de ultimă generație.

„Dispunem de tehnologie de ultimă generație din acest punct de vedere și astfel au fost alocate fonduri prin programul național pentru achiziționarea materialelor sanitare necesare acestui tip de intervenții. În urmă cu câteva luni s-au obținut fondurile, iar comanda de consumabile se face personalizat pentru fiecare intervenție chirurgicală, care costă de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro, în funcție de complexitate. De aceea sunt importante aceste fonduri de la CNAS. Fără aceste fonduri, o parte din operații ar fi imposibil de realizat”, a precizat Marius Craina.

Cele două intervenții chirurgicale efectuate, astăzi, la Spitalul Județean Timișoara au durat aproximativ patru ore fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.