Patronul unei firme de salubritate cu contracte în vestul țării, „săltat” de...

Patronul unei firme de salubritate cu contracte în vestul țării, „săltat” de procurorii DNA

0
DISTRIBUIȚI

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus, în această săptămână, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Eduard Stelian Martin, fost deputat, asociat al S.C. Polaris M Holding S.R.L. și ulterior administrator al societății și a lui Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație.

Potrivit procurorilor, probele existente la dosar arată că începând din anul 2006 până în prezent, principala sursă de venituri a societății Polaris a fost contractul de salubrizare încheiat cu municipiul Constanța, de unde s-au încasat tarife supraevaluate, s-au încheiat relații comerciale fictive cu alte nouă firme și s-au înregistrat cheltuieli inexistente, fiind diminuate obligațiile fiscale ale societății către bugetul de stat. În data de 4 octombrie, cei doi au fost prezentați Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile iar cererea DNA a fost admisă, decizia nefiind definitivă. Anterior, Eduard Stelian Martin a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar din anul 2015, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită.

Contracte de salubrizare la Arad

Firma Polaris și-a început activitatea de prestări servicii de salubrizare în anul 1998, la Constanța, ulterior extinzându-și activitatea și în alte orașe, printre care și Arad.


În 2004, firma constănțeană a câștigat licitația deschisă organizată de primăria arădeană, în urma căreia a semnat două contracte de concesiune a serviciilor de salubrizare, unul pentru salubrizare menajeră, dezinfecție, dezinsecție și deratizare, iar cel de-al doilea pentru salubrizare stradală și activitatea de deszăpezire a orașului, iar în anul 2007, aceeași firmă a construit stația de sortare a deșeurilor municipale arădene.

Tarifele inițiale au fost modificate prin mai multe acte adiționale. Contractul pentru salubrizarea stradală cu firma Polaris, încheiat inițial pentru opt ani și prelungit cu încă patru ani prin acordul părților a fost urmat de încă o prelungire cu șase luni, care a expirat în 31 decembrie 2016, apoi de alta, pentru trei luni, deoarece primaria Arad nu a pregătit din vreme organizarea licitației pentru încheierea unui nou contract și nu exista nici o firmă care să asigure curățenia străzilor. La 31 octombrie 2016 avea să se încheie și contractul de concesiune a serviciului public de salubrizare menajeră.

Totuși, s-a aprobat prelungirea acestuia printr-un act adițional, până la data încheierii contractului de delegare a gestiunii srrviciului de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI-SIGD, dar nu mai mult de 42 de luni, invocându-se o situație excepțională, și anume imposibilitatea îndeplinirii obligației asumate de către ADI, pentru o durată neprecizată, până la data expirării contractului cu S.C. Polaris. Firma constănțeană continuă să asigure colectarea deșeurilor menajere de la locuințe individuale și asociații de locatari și se ocupă de dedinfecție, dezinsecție și deratizare.

Rămâne de văzut dacă DNA va investiga și modul de operare al firmei la Arad și anume dacă aceasta s-a achitat de obligațiile contractuale și în ce mod și dacă tarifele au fost corecte. Ultimul contract de salubrizare stradală încheiat de municipalitatea arădeană cu firma RER Ecologic Service Oradea S.A. a fost atacat de prefectură în instanța de contencios administrativ, fiind considerat ilegal.

Surse foto: actualitati-arad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.