Președintele catalan Puigdemont susţine dreptul la independenţă al Cataloniei, într-o scrisoare trimisă...

Președintele catalan Puigdemont susţine dreptul la independenţă al Cataloniei, într-o scrisoare trimisă premierului spaniol, şi cere o întrevedere de urgenţă cu Rajoy

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Politico Europe

Preşedintele catalan, Carles Puigdemont, susţine dreptul la independenţă al regiunii Cataloniei şi cere organizarea cât mai rapid a unei întrevederi cu premierul spaniol Mariano Rajoy, printr-o scrisoare trimisă Guvernului Spaniei, informează site-ul agenţiei de ştiri Bloomberg, citat de Mediafax.

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy, trimisă cu doar câteva ore înainte de expirarea ultimatumului dat de premierul spaniol liderului de la Barcelona pentru a lămuri dacă a declarat sau nu independenţa regiunii, liderul catalan a lansat din nou un apel la dialog.

„Mai mult de două milioane de catalani au dat parlamentului regional un mandat democratic de declarare a independenţei”, a spus Puigdemont în scrisoarea sa.


Puigdemont mai afirmă că a lăsat „în suspensie” declararea independenţei pentru a permite demararea unui proces, „de două luni”, cu scopul de a încerca să ajungă la un acord cu Guvernul spaniol, relatează site-ul cotidianului El Pais.

În scrisoarea de patru pagini, preşedintele catalan îi cere lui Rajoy o întrevedere pentru a ajunge la un acord.

„Propunerea noastră de dialog este sinceră, în pofida tuturor lucrurilor care s-au întâmplat, dar în mod logic este incompatibilă cu climatul actual de intensificare a reprimării şi ameninţărilor”. Scrisoarea liderului catalan Carles Puigdemont nu a reuşit să ofere o confirmare în ceea ce priveşte situaţia regiunii.

Guvernul Spaniei va prelua controlul asupra regiunii Catalonia în cazul în care şeful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, va oferi un răspuns ambiguu privind independenţa regiunii, a avertizat anterior Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de Interne.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa, au declarat surse guvernamentale de la Madrid citate de cotidianul El Mundo. Carles Puigdemont trebuie să răspundă până luni, 16 octombrie, dacă a proclamat ori nu independenţa Cataloniei. În cazul în care premierul Cataloniei va răspunde afirmativ, Madridul îi va acorda un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenţei. Dacă Guvernul de la Barcelona îşi va menţine poziţia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenţei considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.