Președintele Croației, la Timișoara: „Croația și România se confruntă cu problema emigrației”....

Președintele Croației, la Timișoara: „Croația și România se confruntă cu problema emigrației”. Ce a spus despre readucerea tinerilor acasă

0
DISTRIBUIȚI

presedintele croatiei

Noul an academic s-a deschis, astăzi, și la Universitatea de Vest din Timișoara pentru aproximativ 17.000 de studenți, dintre care 4.000 „boboci”. La festivitatea de deschidere a anului universitar a participat și președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, precum și ministrul Educației din Croația. Asta pentru că, astăzi, a fost semnat și un protocol pentru înființarea Lectoratului croat al Universității de Vest din Timișoara. Astfel, un român, etnic croat din Reșița, va ține cursuri în această limbă pentru studenți.

Kolinda Grabar-Kitarovic a susținut în fața studenților timișoreni și un discurs de aproximativ 20 de minute, vorbind, printre altele, despre problema emigrației, cu care se confruntă Croația și România.

„Este important să discutăm despre educaţia de calitate, pentru stabilitatea ţărilor noastre, dar şi a Europei ca şi un întreg. Aici vorbim nu doar despre predarea pentru studenţi a curriculei universitare, ci şi despre crearea unor caractere, ceea ce este cel mai important lucru în sistemul de învăţământ actual. Ţările noastre sunt membre tinere ale Uniunii Europene şi sunt încă într-o perioadă de tranziţie. Din păcate, suntem încă în partea de jos a Uniunii Europene şi ne-am dori să ne vedem în top. Croaţia şi România se confruntă cu problema emigraţiei, iar în ţara noastră aceasta este chiar mai accentuată. Iar una dintre consecinţe este legată de lipsa forţei de muncă. Pentru ţările noastre va fi tot mai greu să fim competitivi pe piaţa mondială”, a declarat președintele Croației.

De asemenea, Kolinda Grabar-Kitarovic a precizat că este nevoie să fie create condiții în cele două țări, astfel încât tinerii să nu mai plece la muncă în străinătate.

„Dacă nu creăm condiții pentru tineri, nu se vor întoarce niciodată. Tinerii au o serie de beneficii în Europa, motiv pentru care pleacă. Croaţia şi România sunt similare, au intrat în UE aproape deodată, au avut acelaşi parcurs şi probleme similare. Dar avem un mod diferit de aplicare a politicilor, gândim diferit, ne atingem obiectivele în mod diferit. Dar cred că putem să învăţăm unii de la alţii. Totuşi, Croaţia este superioară României. De exemplu, în domeniul matematicii ambele ţări sunt pe ultimele locuri din Europa, dar Croaţia avea în 2003 deja un nivel mai ridicat decât România”, este de părere președintele Croației.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a precizat că 500 dintre cei 4.000 de „boboci” sunt studenți străini, iar prin deschiderea noului lectorat speră să atragă și tineri din Croația.

„Am semnat un protocol prin care deschidem un lectorat de limba croată în cadrul Facultății de Litere a UVT.


Astfel, avem zece lectorate la UVT. Lectorul de limbă croată este plătit și suportat financiar de către partea croată, UVT asigurând cazarea într-unul dintre cămine. Este un pas înainte spre internaționalizare, într-un demers global al educației. Ne gândim să deschidem și în Croația un lectorat de limbă română, pentru a putea păstra limba, tradițiile noastre și a le promova și în această țară. Dar pentru asta, cel mai probabil, va fi efectuată o vizită acolo, să discutăm detaliile la fața locului. Mă gândesc să aducem și studenți din Croația la UVT. De asemenea, comunitatea croată din județul Caraș-Severin este una destul de dezvoltată și sperăm ca ei să vină în cadrul acestui lectorat”, a afirmat Marilen Pirtea.

Potrivit reprezentanților Universității de Vest din Timișoara, 2.000 dintre cei 4.000 de „boboci” au intrat pe locurile bugetate.

FOTO: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.