Președintele Igor Dodon, suspendat temporar de Curtea Constituţională a Republicii Moldova

Președintele Igor Dodon, suspendat temporar de Curtea Constituţională a Republicii Moldova

0
DISTRIBUIȚI

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis, vineri, instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse de către Guvern privind refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării, relatează site-ul deschide.md.

Curtea Constituţională a constatat că există circumstanţe care justifică instituirea acestei situaţii în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării, astfel încât decretul urmează să fie semnat de către premierul Pavel Filip sau de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Curtea a decis că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire în funcţia de ministru al Apărării pentru Eugen Sturza „constituie o încălcare gravă a obligaţiilor şi a jurământului depus la învestirea în funcţie”.

În exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular şi va emite decretele refuzate anterior.

„În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui”, potrivit hotărârii Curţii.

Igor Dodon a cerut, prin intermediul reprezentantului său Maxim Lebedinschi, recuzarea judecătorilor Curţii Constituţionale la examinarea sesizării guvernului privind declanşarea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, dar demersul a fost respins.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a subliniat că declanşarea procedurii de constatare a interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova nu suspendă mandatul lui Igor Dodon.

„În situaţia în care Curtea Constituţională va constata că există circumstanţe şi este justificată declararea interimatului funcţiei care urmează să fie exercitată ori de speaker, ori de prim-ministru se referă doar la semnarea decretului privind numirea ministrului Apărării şi depunerea jurământului.


Nu se referă la alte cazuri şi nu se referă la zi, oră, o perioadă de timp sau mandatul general al preşedintelui Dodon”, a spus Candu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.