Primăria Arad, chemată în instanță de Prefectură. Care este motivul

Primăria Arad, chemată în instanță de Prefectură. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

Hotărârea consiliului local al Aradului prin care s-a validat contractul încheiat de municipalitate cu firma de salubrizare orădeană RER Ecologic Service Oradea S.A. a fost atacată în contencios administrativ de prefectul județului, la începutul acestei săptămâni, fiind considerată ilegală.

Încă din primăvara acestui an, problema curățeniei orașului devenise mai mult decât critică, după ce, la sfârșitul lunii martie, contractul de salubrizare pe care primăria îl avea cu firma „Polaris” a expirat, fără ca municipalitatea să se fi îngrijit din vreme să demareze procedurile necesare pentru încheierea unui nou contract. Inițial, primarul Gheorghe Falcă a recurs la serviciile firmei timișorene Rogera Prest Com S.R.L., firmă de casă a liberalilor abonată la contracte pe bani publici.

Deși primăria a dat asigurări că în 18 aprilie va fi cunoscut cîștigătorul licitației, acest lucru nu s-a întâmplat, firmele participante fiind respinse pe motiv că nu îndeplinesc cerințele. În schimb, Gheorghe Falcă a recurs la fel de fel de artificii pentru a încredința serviciile de salubrizare unei societăți agreate. După eșuarea încercării de a atribui curățenia de pe străzile orașului S.C. Gospodărirea Comunală Arad, societate a consiliului local controlată de liberali care nu are însă ca obiect de activitate salubrizarea stradală și nici nu deține utilajele necesare, în luna iunie consilierilor locali li s-a cerut să voteze un proiect de hotărâre inițiat de primar care prevedea ca salubrizarea stradală să fie efectuată de firma orădeană S.C. RER Ecologic Service Oradea S.A. prin încredințare directă, aceasta fiind tot o firmă „de casă” a PNL.

Suma prevăzută în contract era de peste 12 milioane de lei, cu TVA, până la sfârșitul acestui an, cu posibilitatea prelungirii lui până în luna aprilie 2018, în schimbul a încă trei milioane și jumătate de lei, tarifele pentru serviciile prestate fiind simțitor mai mari decât cele practicate la Oradea. Deși proiectul nu a întrunit două treimi din voturile consilierilor, așa cum prevede legea pentru servicii publice de interes local privind patrimoniul, primăria a considerat că majoritatea simplă a fost suficientă pentru adoptarea lui.

La vremea respectivă, prefectura a sesizat primăria și consiliul local că hotărârea este ilegală și în cazul în care nu va fi revocată va înainta o acțiune la instanța de contencios administrativ, dar municipalitatea a contraatacat și a amenințat instituția prefectului că o va acționa, la rândul ei, în judecată, pe motiv că sesizările sunt nejustificate. Primarul Falcă a cerut consilierilor să respingă cererile de revocare formulate de prefectură, invocând faptul că prin executarea parțială a contractului s-au creat efecte juridice, și a încercat o nouă eschivă, înaintând un nou proiect de hotărâre cu un act adițional care modifica hotărârea din luna iunie.


Formularea „administrarea și exploatarea infrastructurii tehnico-edilitare” din municipiul Arad, cu referire evidentă la patrimoniu, care apărea în contractul inițial, a fost eliminată, iar Falcă a considerat că în acest fel a remediat situația, pretinzând că e vorba doar de prestarea unui serviciu public de salubrizare pe o perioadă determinată, care nu necesită două treimi din voturi.

Prefectura nu a fost de aceeași părere și cum problema nu a putut fi soluționată pe care amiabilă, conflictul ajunge să fie tranșat de instanța de contencios administrativ, care va decide de partea cui este dreptatea. Între timp, legal sau nu, firma orădeană încasează bani frumoși pe serviciile supratarifate, deși curățenia străzilor din Arad lasă și acum mult de dorit.

Recent, un deputat arădean a declarat că va sesiza Parchetul și DNA pentru demolarea ilegală a trei stadioane arădene în timpul mandatelor lui Gheorghe Falcă, urmând să se adreseze instanței și pentru modul în care au fost realizate pistele de biciclete care au costat aproape trei milioane de euro și sunt un adevărat pericol public, mai mulți bicicliști fiind deja victime ale modului defectuos în care acestea au fost trasate.

Sursa foto: newsar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.