Primărie din vestul țării, executată silit după ce a cumpărat coșuri de...

Primărie din vestul țării, executată silit după ce a cumpărat coșuri de gunoi cu o sumă fabuloasă, ca la piață. Explicația incredibilă a edilului-șef

0
DISTRIBUIȚI
Foto: stirileprotv.ro

Caz halucinant descoperit la o administrație locală din vestul țării. Primăria localității Archiș, din județul Arad, a fost executată silit după o investiție pe care nu mulți și-o pot explica. Reprezentanții instituției au achiziționat nu mai puțin de 760 de coșuri de gunoi, care au costat de trei ori veniturile comunei pe anul 2017, conform site-ului aradon.ro.

Procurorii investighează acum legalitatea achiziției coșurilor de gunoi comandate de primarul Nicolae Valea (PSD), împreună cu accesoriile aferente: stâlpii și sistemele de prindere care trebuie achitate cu 678.000 de lei. Nu a fost organizată nicio licitație publică. Din calculele finale, rezultă că fiecare coș de gunoi a costat peste 800 de lei, de peste patru ori valoarea cu care sunt vândute pe internet de alte firme.

Investiția nu a fost supusă aprobării Consiliului Local Archiș.


Coșurile au fost livrate în perioada 2013 – 2015, de la firma CCFR SA Marfă SRL, care ar fi primit comanda verbal, din partea primarului. Până acum au fost emise trei facturi, suma fiind achitată parțial, datoria rămasă fiind de peste 470.000 de lei. Acum, după ce firma a dat în judecată primăria și a câștigat la Tribunalul Arad în anul 2016, s-a început executarea silită, iar datoria totală a comunei se ridică la suma de 630.000 de lei.

Explicația primarului Nicolae Valea e cel puțin ciudată. „Aici la ţară e distanţă mai mare între case, sunt mai împrăştiate, şi am zis să punem coşuri peste tot, ca să aibă copiii unde să arunce când merg la şcoală. E drept, sunt cam multe, dar acum e târziu, nu mai avem ce face. Firma a câştigat procesul, în cadrul căruia noi am arătat că am făcut o comandă verbală de 350 de bucăţi, dar ei ne-au adus mai mult decât dublu. Instanţa le-a dat dreptate… Tot ce putem face acum este ca pe cele depozitate să le folosim când se strică acestea montate”, a declarat Nicolae Valea pentru site-ul aradon.ro, care însă a refuzat să comenteze pe tema prețului mare de achiziție.

Mai multe coșuri de gunoi decât gospodării

Comuna este formată din satele Archiș, Bârzești, Groșeni și Nermiș, numărul total al gospodăriilor fiind de 640. În total, sunt 1500 de locuitori, iar un calcul simplu ne dă de înțeles că primarul a cumpărat câte un coș de gunoi pentru doi locuitori. În unele locuri distanța dintre coșurile de gunoi este de câțiva metri. În orice caz, nu s-a găsit loc pentru toate coșurile, iar 400 dintre ele au rămas într-un depozit al Primăriei Archiș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.