Directorul CCIAT, anunț important despre continuarea proiectelor pentru mediul de afaceri din...

Directorul CCIAT, anunț important despre continuarea proiectelor pentru mediul de afaceri din Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai mare probleme ale mediului de afaceri din județul Timiș o reprezintă lipsa forței de muncă. Florica Chiriță, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, a explicat, aseară, la PRESSALERT LIVE că după întâlnirea din prima parte a anului „au fost firme de recrutare în zona Gorjului, dar nu au avut succes. Există gorjeni care lucrează aici, dar nu un număr atât de mare precum ne așteptam. Majoritatea firmelor care au fost să-și aducă personal au dat de oameni care preferă să stea acasă, pentru că e mai plăcut să-și ia șomajul decât să muncească în altă zonă”, a declarat Florica Chiriță.

Lipsa locurilor de cazare le dă bătăi de cap firmelor care au nevoie de forță de muncă și sunt nevoite să apeleze la personal „extern”. „Problemele s-au schimbat. Au venit angajați de la firme din țară sau străinătate și nu a existat cazare. Noi chemăm omul să lucreze, dar trebuie să ne gândim că are nevoie și să locuiască undeva. Am avut întâlniri cu firmele ce au investiții mari, care au atras personal din alte zone, împreună cu administrația locală și cea regională pentru a căuta soluții”, a explicat Florica Chiriță, directorul general al CCIAT.

Deși nu s-a rezolvat nimic, printre modalitățile de a atenua problema locurilor de cazare se numără darea în concesiune de către autoritățile locale a terenurilor pe care se pot construi locuri de cazare sau dezafectarea spațiilor nefolosite ce pot fi valorificate.


Cei care preferă șomajul în schimbul unui loc de muncă reprezintă o reală problemă. „Dacă unei persoane care este în șomaj i se oferă un loc de muncă pe care-l refuză, s-a propus să i se retragă acel șomaj. Un alt lucru pe care mi-l aduc aminte că a fost discutat sunt concediile medicale de Paște, de Crăciun sau de muncile agricole. Nu mai există posibilitatea să-l controlezi pe om, să mergi la el acasă”, a afirmat invitata.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș nu se va opri aici și se va zbate pentru ca măcar o parte dintre probleme să fie soluționate. Directorul general al CCIAT a anunțat că „am făcut un material pe care intenționăm să-l dăm parlamentarilor din Timiș cu o săptămână înainte de întâlnirea pe care o vom avea în noiembrie. Dorim ca materialul să fie în mâinile lor, să ne poată spune cu ce se poate merge mai departe către Parlament”.

Întrebată de viziunea pe care o are în vederea însănătoșirii mediului de afaceri, de separarea părții bune de cea în care există probleme, Florica Chiriță a început spunând: „este o întrebare foarte grea. Au fost firme care au avut probleme cu statul, cu justiția, au intrat în insolvență iar mai apoi acel om de afaceri și-a creat o altă firmă, funcționează bine și e greu de spus că le poți separa. Atunci când eu, ca om de afaceri, am dus în insolvență trei firme dar am creat alte două, acum pe cine separ? Omul sau firmele?”, și-a pus întrebarea directorul general al CCIAT.

La începutul anului viitor vor fi din nou alegeri în cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Chestionată pe tema alegerii dintre bine și rău în ceea ce privește activitatea sa de până acum, pentru a o duce mai departe, Florica Chiriță a menționat că „sunt foarte aproape de Înaltpreasfințitul Mitropolit al Banatului. Aș alege întotdeauna să lupt, cum am făcut-o și până acum, să îndepărtez tot ce este rău indiferent de consecințe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.