Proiect inedit, anunțat la Timișoara, care i-ar ajuta pe angajații români să...

Proiect inedit, anunțat la Timișoara, care i-ar ajuta pe angajații români să fie mai protejați în fața abuzurilor

0
DISTRIBUIȚI

Cartea de muncă a oricărui angajat din România nu mai este pe hârtie, ci evidența salariaților se ține doar în format electronic, începând cu anul 2011. Astfel, Registrul de evidență al salariaților (REVISAL), un portal administrat de Inspecția Muncii din România, este singurul instrument de stocare a datelor legate de angajații din țară. Însă, salariații nu au acces la portalul REVISAL, astfel că habar n-au dacă au contract de muncă sau acesta a fost reziliat de patroni.

La inițiativa Academiei de Advocacy, ieri, la Timișoara, a fost organizată o dezbatere despre importanța bazei de date REVISAL și cum ar putea și salariații să aibă acces la ea. Astfel, în cadrul evenimentului s-a discutat despre posibilitatea transparentizării unor informații, prin interogare online, gratuită a portalului REVISAL, pe bază de cod numeric personal.

„Ideea acestei teme a pornit de la niște fapte reale pe care le-am constatat.


Am observat că lucrătorii din România nu se prea gândesc la istoricul lor de muncă și am conștientizat că acest portal este unic, este o bază de date cu istoricul nostru de muncă ca și angajat. Dacă se strică, ce ne facem? Noi ne-am propus să discutăm dacă se poate deschide REVISAL pentru angajați, pe bază de CNP, prin logare, și astfel să-și poată scoate extrase din istoricul lor, să vadă dacă contractul de muncă este valid”, a explicat Corina Dragomirescu, vicepreședinte al Academiei de Advocacy.

La dezbaterea privind Registrul de Evidență al Salariaților au participat și reprezentanți ai mediului de afaceri, ai administrației locale sau ai unor ONG-uri.

„Contractul de muncă se poate verifica și se poate urmări în același timp dacă s-a modificat salariul, se poate verifica perioada în care s-a muncit, iar accesul se face printr-o înregistrare online. Digitalizarea întregului proces ar ușura munca”, a explicat Gabriel Bâzu, consilier superior la Consiliul Județean Timiș.

Tot la dezbatere, s-a vorbit și despre o revoluție digitală și despre posibilitatea de a avea un cont de cetățean, prin baze de date legate care ar elimina parafa și s-ar câștiga timp pentru că nu mai este nevoie să stai la cozi la ghișee pentru eliberarea unor documente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.